Regulatie

Centrale bank van India blijft kritisch over crypto

Shaktikanta Das zei dat de intrekking van een verbod uit 2018 door de bank niet moet worden gezien als een verandering van het beleidsstandpunt.


Grote zorgen over crypto

De Reserve Bank of India zei dat de recente intrekking van een wettelijk ongeldige aankondiging niet betekent dat de bank niet langer kritisch is tegen crypto valuta’s. De gouverneur van de Reserve Bank of India, genaamd Shaktikanta Das, heeft zijn zorgen kenbaar gemaakt aan de regering.

Hij zei vandaag namelijk dat de bank zijn kritische houding ten opzichte van crypto valuta’s niet gaat veranderen. Daarnaast zei hij dat de recente intrekking van een verbod van 2018 slechts een ‘juridische huishouding’ was.

“Er is geen verandering in de positie van RBI. De centrale bank baat nog steeds “grote zorgen over crypto valuta”. – Shaktikanta Das, gouverneur

Op 31 mei van dit jaar trok de RBI officieel een folder van 2018 in waarin vermeld stond dat banken geen service konden bieden aan particulieren of zakelijke entiteiten die zich bezighouden met virtuele valuta’s. Hoewel dat verbod in maart 2020 door het Hooggerechtshof werd teruggedraaid, bleven commerciële banken het aanhalen als reden om crypto bedrijven te weigeren.

“We moesten dit rechtzetten. Die specifieke folder van RBI is terzijde geschoven. Daarom is het automatisch niet correct om naar die folder te verwijzen.”

Leidinggevenden van de bank vertelden op maandag dat het onwaarschijnlijk is dat het besluit van de RBI om de folder van 2018 in te trekken grote banken zal overtuigen om met hen samen te werken. Zakhil Suresh, oprichter van crypto handelssimulator SuperStox, zei hier het volgende over:

“Meerdere bankmanagers hebben me verteld dat ze crypto niet toestaan volgens hun interne nalevingsbeleid. Niet vanwege de RBI”.


RBI nog onduidelijk over toekomst van crypto

Afgelopen vrijdag dreigden verschillende exchanges de RBI voor het Hooggerechtshof te dagen. Dit deden ze nadat bleek dat de RBI eerder in mei informeel tegen banken had gezegd de banden met crypto bedrijven te verbreken.

De RBI heeft lang kritiek geuit op crypto valuta’s. Dit deden zij omdat ze mogelijk “financiële instabiliteit” veroorzaken. Financiële instabiliteit is een zorg die de bank nooit volledig heeft uitgelegd. Daarnaast maken crypto valuta’s het witwassen van geld gemakkelijker. Gouverneur Das zei ook dat de RBI zijn zorgen over crypto heeft overgebracht aan de Indiase regering.

De Indiase regering zou uiterlijk op 8 april, de laatste dag van de parlementaire zitting in India, een crypto wet invoeren om investeerders te beschermen tegen volatiliteit. Maar dat gebeurde niet, aangezien het parlement op 25 maart werd geschorst om plaats te maken voor staatsverkiezingen. De overheid heeft geen duidelijke aanwijzingen gegeven over wat die crypto wet zou inhouden. Het wetsontwerp zal waarschijnlijk worden ingediend tijdens de moessonsessie van het parlement, die volgende maand begint.