Auckland Zeeland
Regulatie

Centrale bank van Nieuw-Zeeland vind regelgevende aanpak voor crypto niet nodig

Na diverse openbare inzendingen heeft de centrale bank van Nieuw-Zeeland besloten om haar toezicht op stablecoins en crypto-activa te versterken, maar zonder te pleiten voor regelgevende maatregelen.

Geen regelgevende benadering nodig

In een verklaring van 30 juni gaf Ian Woolford, directeur Geld en Contant Geld bij de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), aan dat de RBNZ het standpunt deelt dat “op dit moment geen regelgevende benadering nodig is, maar verhoogde waakzaamheid wel”. Woolford’s verklaring werd vergezeld door een samenvatting van 50 inzendingen van belanghebbenden op een eerdere RBNZ-publicatie waarin crypto en gedecentraliseerde financiering werden besproken.

Tot de respondenten behoorden onder andere de crypto-advocatuurorganisatie ‘BlockchainNZ’ van het land, het technologiebedrijf Ripple en banken als Westpac en de Bank of New Zealand.

Zowel risico’s als kansen

Volgens Woolford brengt crypto ‘aanzienlijke risico’s én kansen’ met zich mee, maar ook toch wel enige onzekerheden. Hij zei hierover het volgende:

Wij zijn het erover eens dat voorzichtigheid geboden is, wat ook de behoefte aan verbeterde gegevens en monitoring versterkt om begrip op te bouwen.

Toch vinden ze het nog niet nodig om hier een regelgevend kader voor uit te brengen, of op zijn minst richtlijnen. Ze lijken de wereldwijde juridische stappen af te wachten, om zo eventueel hun eigen keuze te maken. Woolford zei het volgende:

Wereldwijde harmonisatie is cruciaal om effectieve regelgeving te waarborgen. Best practises kunnen duidelijker worden naarmate overzeese regimes worden geïmplementeerd.

Crypto in Nieuw-Zeeland niet erg populair

Het is benoemingswaardig dat crypto in Nieuw-Zeeland nog niet erg populair is. Uit een Chainalysis-rapport van afgelopen jaar blijkt dat Nieuw-Zeeland op rank 108 (van de 146 totaal) staat in termen van crypto-adoptie.

Toch wordt crypto al als een vorm van eigendom gezien door de huidige wetten die in Nieuw-Zeeland gelden. Digitale activa vallen hier namelijk onder verschillende niet-cryptospecifieke financiële, witwas- en belastingregels die algemeen van toepassing zijn.

“Problemen die worden opgeworpen door cryptoassets en andere innovaties vallen niet netjes binnen de grenzen van de bureaus”, zei Woolford.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten