Dubai Skyline
Altcoin

Centrale bank van Verenigde Arabische Emiraten tekent deal voor CBDC-strategie

De Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten (CBUAE) komt steeds dichter bij de volledige lancering van haar digitale valuta van de centrale bank (CBDC), de digitale dirham, voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen.

Belangrijke stap in evolutie van geld

Volgens een aankondiging op 23 maart heeft de CBUAE een overeenkomst getekend met Abu Dhabi’s G42 Cloud en digitale financiële dienstverlener R3. Zij zullen ze de infrastructuur- en technologieleveranciers van de CBDC-implementatie zijn.

Naast het aanpakken van de uitdagingen van binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen, zegt de centrale bank dat het ook zal helpen de financiële inclusie te stimuleren. Het land lijkt namelijk een “cashloze samenleving” te worden.

De eerste fase van de CBDC-strategie bestaat uit de zachte lancering van “mBridge”, dat CBDC-transacties voor internationale handel mogelijk maakt. Ook wordt er een proof-of-concept voor bilaterale CBDC-bruggen met India gelanceerd, en binnenlandse CBDC-uitgifte voor groothandel en detailhandel. Deze fase zal naar verwachting in de komende 12-15 maanden worden voltooid, aldus de aankondiging.

Tijdens de eerste onthulling van de strategie op 12 februari zei de gouverneur van de CBUAE, Khaled Mohamed Balama:

“De lancering van onze CBDC-strategie markeert een belangrijke stap in de evolutie van geld en betalingen in het land. CBDC zal onze digitaliseringsreis versnellen en financiële inclusie bevorderen.”

114 landen onderzoeken de mogelijkheden van CBDC’s

Terwijl de VAE de grenzen van CBDC-use-cases probeert te verleggen, gaan de debatten over de levensvatbaarheid van het activum in de VS door.

Op 21 maart diende senator Ted Cruz een wetsvoorstel in om te blokkeren dat de Amerikaanse Federal Reserve een “direct-to-consumer” CBDC uitgeeft. Dit wetsvoorstel werd gemaakt uit angst dat het een spionagetool zou worden.

Ondertussen werd er ook een onderzoek vrijgegeven door een afdeling van de US Treasury. Hierin werd beweerd dat de integratie van een CBDC in de economie banken zou destabiliseren. Ook noemt het de schade die het zou kunnen toebrengen aan het bankwezen “aanzienlijk” in tijden van stress.

Nigeria daarentegen, is getuige van een toenemende acceptatie van zijn eNaira, terwijl papiergeld met ernstige tekorten kampt. Het totale aantal CBDC-wallets in Nigeria bedraagt ​​13 miljoen, meer dan 12 keer zoveel als in oktober 2022.

Vanaf maart onderzoeken 114 landen, die meer dan 95% van het wereldwijde bbp vertegenwoordigen, CBDC’s. Volgens de in de VS gevestigde denktank Atlantic Council zijn 65 landen al in een vergevorderd stadium.

Altcoin nieuws

JPMorgan voorziet potentieel Altcoin Season in augustus
Voetballegendes Ronaldinho en Messi ondersteunen de meme-munt Water
Santiment: Ethereum en Dogecoin geven bullish signalen
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen