Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

CEO Alchemy Coin veroordeeld tot 7 jaar voor o.a. ICO-zwendel

Justin Cheng, de CEO van Alchemy Coin, is door een federale rechtbank veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. De man zou de Amerikaanse regering voor circa $7 miljoen opgelicht hebben, in een goed georganiseerde COVID-hulpzwendel. Hiernaast wordt de man ook nog beschuldigd van oplichting van investeerders voor ruim $400.000 in naar verluidt een ICO-zwendel.


Meer dan $7 miljoen ontvangen

Justin Cheng is zelf inwoner van Taiwan, maar kon via een studentenvisum de Verenigde Staten binnenkomen, om zo naar de Penssylvania State University te gaan.

Afgelopen jaar, van april 2020 tot augustus 2020, diende Cheng diverse online formulieren in, waardoor hij uiteindelijk ruim $7 miljoen ontving van het zogenoemde ‘Paycheck Protection Program’, ofwel PPP. Dit PPP is een programma dat leningen met erg gunstige voorwaarden verstrekt voor kleine bedrijven, met als doel om banen binnen de bedrijven te behouden tijdens de economische gevolgen van COVID-19.

In de formulieren beweerde Cheng dat hij ruim 200 medewerkers in dienst had en hierdoor maandelijks ruim $1.5 miljoen aan loon moest betalen. Naar verluidt nam hij enkele willekeurige namen op voor zijn online aanvragen voor de leningen, evenals de namen van populaire figuren, waaronder een tv-anker en een voormalige NFL-speler.


72 maanden gevangenisstraf

Volgens de wet moet het geld wat verkregen wordt van het PPP worden gebruikt voor zakelijke uitgaven. Dit bleek Cheng niet te doen: naar verluidt is circa $1 miljoen overgemaakt naar het buitenland, is er voor $360.000 aan contanten opgenomen en is ongeveer hetzelfde bedrag ook uitgegeven voor persoonlijke uitgaven.

Hiernaast zou Cheng van 2017 tot en met 2019 investeerders hebben gelokt naar ‘Alchemy Coin Technology Limited’, waar zij circa $400.000 in investeerden. Het Amerikaanse federale hof zegt hierover het volgende:

“Deze investeringen werden verkregen door materieel valse en misleidende verklaringen en weglatingen met betrekking tot de toegang van Alchemy Coin tot kapitaal, het gebruik van de opbrengst van investeerders, de productgereedheid van zijn vermeende blockchain-gebaseerde peer-to-peer (p2p) leenplatform en de registratie van zijn tokens als onderdeel van een eerste muntaanbod.”

Justin Cheng, die nu 25 jaar oud is, is inmiddels schuldig gepleit aan vier aanklachten. Hiervoor kreeg hij 72 maanden gevangenisstraf opgelegd door de Amerikaanse rechter Alison Nathan. Hiernaast zal hij drie jaar onder toezicht worden vrijgelaten en zullen de luxegoederen die in verband met zijn arrestatie in beslag zijn genomen, verbeurd worden verklaart.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten