Exchange

CEO van Binance ontkent XRP handel met voorkennis

Nadat Binance bekend maakte dat het de XRP token zou noteren op haar futures-handelsplatform, heeft ook de op Malta gebaseerde crypto valuta exchange de Litecoin genoteerd op de Binance Futures exchange. De prijs van XRP begon uren vóór de notering te stijgen. Echter gold dit niet voor Litecoin. De vraag is nu: Werd de XRP prijs gemanipuleerd?


XRP Pump en Dump

Bij de bekendmaking van de futures, op 6 januari, slaagde XRP erin zijn bearish momentum om te keren en boekte het een flinke winst. De prijsstijging begon enkele uren voor de officiële aankondiging. Deze stijging was volgens Changpeng Zhao te wijten aan API (Application Programming interface). Anderen vertellen dat de prijsstijging misschien iets te maken heeft met insider trading.

Slechts een uur na de XRP aankondiging waren de order books opgelopen to $400 miljoen aan beide kanten. De stijging was echter van korte duur. De prijs van XRP zakte snel weer omlaag.

   

Zhao beweert nog steeds dat er geen verdachte prijsactie gerelateerd was aan de XRP aankondiging. Daarnaast vertelt hij dat een dergelijke beweging van de prijs verwacht kon worden, aangezien XRP een top 10-crypto valuta is. XRP wordt op meerdere exchanges met een hoge liquiditeit verhandeld.


Weinig actie voor Litecoin

Sinds de XRP aankondiging zijn er nog twee Coins bijgekomen op het Binance Futures platform. Namelijk EOS en Litecoin. Beide Coins tonen echter hele andere cijfers dan die van de XRP.

Litecoin, de meest recent aangekondigde munt, heeft de afgelopen zeven dagen een stabiele groei laten zien. Daarnaast zag het een significant kleinere prijsstijging voorafgaand aan de Binance aankondiging. Hetzelfde geldt voor voor EOS, die ook een stabiele groei kent.

De kwestie van de prijsstijging van de XRP voordat de aankondiging officieel werd gemaakt, kan worden verklaard door een aantal andere factoren. Echter, het feit dat de prijs plotseling dumpte, wekt vermoedens over prijsmanipulatie.

Opvallend is dat Binance in de Litecoin-aankondiging het volgende verklaarde: “Om marktmanipulatie te voorkomen, zal Binance binnen de eerste 15 minuten na het begin van de handel een prijslimiet van ± 1% op de merkprijs hanteren.”