Chambre of commerce, COC
Regulatie

Chamber of Digital Commerce pakt SEC aan voor harde optreden tegen crypto

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële waakhond van de Verenigde Staten, de laatste weken hard uithaalt naar de crypto-industrie.

Onder andere door het sluiten van het staking-programma van Kraken en door Paxos te verbieden om nieuwe Binance USD (BUSD) uit te geven. De Chamber of Digital Commerce is van mening dat de SEC hiermee zijn boekje te buiten gaat en grijpt in.

Chamber of Digital Commerce grijpt in

Om het verdere afbreken van de crypto-industrie door de SEC te voorkomen, laat de Chamber of Digital Commerce van zich horen in de zaak tussen de toezichthouder en Wahi. Middels een zogenaamde Amicus Brief aan de rechter, legt de Chamber of Digital Commerce uit dat de SEC volgens hen onterecht verschillende munten als effect aanmerkt.

Over het algemeen spreken we in de financiële wetgeving van een effect als het financiële object op de markt is gebracht door een bedrijf, die eraan werkt om de koers van dat object te verhogen.   Het meest eenvoudige voorbeeld van een effect is een aandeel in een bedrijf.

Volgens de financiële wetgeving mag een bedrijf een effect niet zomaar op de markt brengen en aan het grote publiek verkopen. Als de SEC gelijk krijgt en de cryptocurrency’s in kwestie inderdaad kwalificeren als effect, dan verdwijnen deze waarschijnlijk ook allemaal van de beurzen. Partijen als Coinbase, Kraken en Binance hebben namelijk niet de juiste licenties om effecten te verhandelen.

Bedreiging voor de crypto-industrie

In de brief aan de rechter schrijft de Chamber of Digitale Commerce dat de SEC zijn boekje te buiten gaat. Volgens de organisatie doet de toezichthouder er goed aan om te wachten op regelgeving van de wetgevers, voordat ze zelf allerlei besluiten nemen. In dit geval doen ze dat niet en slaan ze om zich heen naar partijen die in een onzeker klimaat opereren.

“Deze zaak vertegenwoordigt een heimelijke, maar dramatische en ongekende poging om het rechtsgebied van de SEC uit te breiden en bedreigt de gezondheid en levensvatbaarheid van de Amerikaanse markt voor digitale assets”, aldus Perianne Boring, de oprichter en CEO van de Chamber of Digital Commerce.

Het is nog maar de vraag in hoeverre de organisatie van Boring erin slaagt om daadwerkelijk iets aan de situatie te veranderen. Vanuit de industrie zijn er ook een paar leiders opgestaan. Onder andere Coinbase en Paxos zijn ook klaar met de manier waarop de SEC met de industrie omgaat. Wat dat betreft komen er spannende tijden aan. 

Regulatie nieuws

Kans voor nog meer crypto ETF’s is klein volgens BlackRock
Verhoogde terreurdreiging en financieringsmethoden onthuld in Singapore
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli