Ethereum

Charlie Lee: NFT prijzen crashen uiteindelijk

Binnen de cryptocurrency-industrie zijn niet-vervangbare tokens (NFT’s) in relatief korte periode enorm populair geworden. Het is dan ook logisch dat de tokens momenteel regelmatig besproken worden.


Hype NFT’s onhoudbaar

Volgens de oprichter van Litecoin (LTC), Charlie Lee, zou deze hype echter onhoudbaar zijn. NFT’s zouden volgens Lee, in tegenstelling van ‘echte kunst’ nul kosten van creatie hebben.

Toch gooit Lee de deur niet volledig dicht, want naar verluidt staat hij open om ongelijk te krijgen.


Verschil kunstenaars in echte wereld en NFT-wereld

Volgens Lee is er dan ook een groot verschil tussen kunstenaars in de echte wereld en kunstenaars in de NFT-wereld. In de echte wereld wordt je volgens Lee namelijk beperkt door tijd en moeite, terwijl dit bij de NFT-wereld niet het geval zou zijn. Kunst uit de echte wereld kan schaarste creëren, terwijl NFT’s juist kunstmatige schaarste kan creëren.

Doordat het echter niks kost om NFT’s te creëren, kan het mogelijk zijn dat de markt uiteindelijk overspoeld wordt met deze tokens. Wanneer dit gebeurt kan dit nadelig zijn voor de prijs ervan. Hiervoor moet de vraag echter wel overweldigend meer zijn dan het aanbod, wat op dit moment niet te voorspellen is, gezien de markt nog in de kinderschoenen staat.


Kritiek op opmerkingen

Er is echter wel wat kritiek vanuit de crypto-markt op de opmerkingen van de Litecoin-oprichter. Zo zou de waarde van een ‘echt’ kunstwerk namelijk gevoelig zijn voor reproducties, wat de waarde ervan laat dalen. Bij NFT’s kan dit niet, omdat deze nieuwe technologie de artiesten metadata, bestandkoppelingen en andere noodzakelijke copyrightelementen mee nemen in hun bestand. Hierdoor worden de tokens digitaal ondertekend. Hoewel het mogelijk is om de NFT na te maken, zou het altijd andere kenmerken met zich meebrengen en zou het ook geen deel meer uitmaken van de collectie van de oorspronkelijke NFT.

De kritiek vanuit Lee lijkt tevens meer gericht te zijn op kunst en niet zo zeer op de verzamelobjecten. NFT’s brengen een enorme voordelen voor digitale verzamelobjecten met zich mee, waaronder de mogelijkheid om te handelen in de tokens, maar ook de mogelijkheid om hetzelfde object in bijvoorbeeld meerdere videogames te gebruiken. Ook kunnen virtuele stukken grond verkocht worden door middel van NFT’s, wat het aantal use-cases van de technologie omhoog brengt. Het is dan ook zeker een mogelijkheid dat Lee dit over het hoofd gezien heeft toen hij zijn kritiek uitte. Het is op dit moment nog niet bekend wat de volgende stap voor NFT’s zal gaan zijn.