ChatGPT AI Chat
Regulatie

ChatGPT van OpenAI keert terug naar Italië

ChatGPT, de geliefde interactieve AI-Chatbot van OpenAI, heeft zijn dienstverlening in Italië hervat nadat het de privacyproblemen had opgelost die waren aangekaart door Garante, het gegevensbeschermingsbureau van het land.

ChatGPT weer beschikbaar in Italië

Op 31 maart werd ChatGPT, tijdelijk verboden in Italië vanwege vermoedens dat de bot in strijd was met de Europese Unie’s Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Vandaag heeft Sam Altman, de CEO van OpenAI, aangekondigd dat ChatGPT opnieuw beschikbaar is in Italië. Het is echter niet bekend welke stappen het bedrijf heeft genomen om te voldoen aan de transparantie-eisen van de Italiaanse toezichthouder.

Snelle ChatGPT-reactie wordt positief ontvangen

Om het verbod op te heffen, moest ChatGPT onder andere zijn gegevensverwerkingspraktijken openbaar maken, leeftijdsbeperkingen invoeren en andere wettelijke vereisten naleven. Het tijdelijke verbod was een reactie op een datalek bij ChatGPT op 20 maart, zoals aangegeven door de Italiaanse toezichthouder.

Alhoewel het verbod aanvankelijk leek te wijzen op meer regelgeving voor AI, wordt de snelle reactie van ChatGPT om te voldoen aan de lokale autoriteiten over het algemeen gezien als een positieve stap en wordt deze wereldwijd toegejuicht door de gebruikers van de chatbot.

Nieuw wetsvoorstel voor AI-monitoring in de maak

Er wordt momenteel in de Europese Unie gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel om de ontwikkeling van AI te monitoren. Het doel van dit wetsvoorstel is om AI-tools te classificeren op basis van het waargenomen risiconiveau van hun capaciteiten.

De risiconiveaus variëren van minimaal tot onaanvaardbaar. Het wetsvoorstel voorziet erin dat risicovolle tools niet volledig worden verboden, maar wel onderworpen worden aan strengere transparantie-eisen.

Indien wettelijk goedgekeurd, zijn generatieve AI-tools, waaronder ChatGPT en Midjourney, verplicht om het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in AI-training openbaar te maken.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?