Newsbit

China: Blockchain is de toekomst, maar wees verstandig

China’s officiële staatsmedium, People’s Daily, heeft verklaard dat blockchain de toekomst is. In het bericht liet het ook weten ‘gecontroleerde’ blockchain-innovatie te steunen. Echter waarschuwt het mediakanaal van de Chinese Communistische Partij (CCP) de bevolking om “rationeel te blijven” en de hype rondom “aircoins” te vermijden.


“Innovatie is iets anders dan speculatie”

In een tweet deelde Dovey Wan, mede-oprichter van het blockchain-investeringsbedrijf Primitive Ventures, twee screenshots met een automatische vertaling van het artikel. In het twitterbericht valt te lezen wat de Engelstalige tak van People’s Daily, het mediakanaal van de CCP, vindt van de ontwikkelingen rondom blockchain. Het bericht wordt geopend met de bullish uitspraak dat “de toekomst hier is” met de ontwikkeling van blockchain. Daarna stelt het artikel echter meteen dat men bewust moet zijn van het verschil tussen innovatie en prijsspeculatie.

“Innovatie in blockchain is niet hetzelfde als speculeren op virtuele valuta’s. Het gebruiken van blockchain om aircoins te promoten […] moet voorkomen worden.”

Het artikel vervolgt met een waarschuwing dat blockchain zich nog altijd in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. Er zijn daarom volgens People’s Daily nog veel stappen nodig op het gebied van beveiliging, toezicht en regelgeving:

“Het gebruik van blockchain om illegale informatie op te slaan en te verspreiden moet zwaar gestraft gaan worden. Hetzelfde geldt voor het mogelijk maken van illegale transacties, witwassen en andere soortgelijke activiteiten.”

Bovendien pleit het stuk voor “omvattende en voorzichtige regelgeving” die experimenteren mogelijk maakt, maar overtredingen bestraft. Alleen door gekte te voorkomen kan China de ontwikkeling van de blockchain-sector bevorderen met “orderlijke concurrentie”, zo wordt gesteld.


China zet opmars in blockchain door

People’s Daily sluit het pleidooi af door terecht te wijzen op de stabiele basis die China heeft gelegd voor de innovatie van hun blockchain-sector. Meerdere grote internetbedrijven hebben hun eigen blockchain-ontwikkelingen gestart, en al ruim 20 provincies voerden enige vorm van regelgeving voor de sector door.

Eerder vandaag kwam een ander Chinees medium, Global Times, met de bekendmaking dat een nieuw identificatie-systeem op basis van blockchain-technologie klaar is voor gebruik. Het systeem is onafhankelijk ontwikkeld door drie instituten in de Hebei-provincie in Noord-China, zo bericht het, en is vanaf 3 november beschikbaar voor steden in het hele land.

Onlangs riep de leider van de CCP, de Chinese president Xi Jinping, op tot versnelde adoptie van blockchain-innovaties. Hij beschreef de technologie onder meer als een “belangrijke doorbraak” in een toespraak voor het Chinese Politbureau. Kort na zijn uitspraken sprong de Bitcoin-koers in korte tijd met ruim 30% omhoog en behaalden vooral Chinese altcoin-projecten gigantische winsten.


 

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top