Regulatie

China wil buitenlanders de digitale yuan laten gebruiken tijdens Olympische Winterspelen in 2022

China wil het voor buitenlandse atleten en bezoekers mogelijk maken om de digitale valuta van het land te gebruiken tijdens de Olympische Winterspelen dat in 2022 in Peking georganiseerd wordt.


Testevenement voor de digitale yuan

Volgens een topfunctionaris van de centrale bank wil de Chinese centrale bank buitenlandse atleten en bezoekers in staat stellen de digitale valuta van het land te gebruiken tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Li Bo, plaatsvervangend gouverneur van de People’s Bank of China (PBoC), zei dat de aanstaande Olympische Winterspelen mogelijk de eerste test zouden kunnen worden van de CBDC door buitenlandse gebruikers. Hierover zei ze het volgende:

“We proberen e-CNY niet alleen beschikbaar te maken voor binnenlandse gebruikers, maar ook voor internationale atleten en soortgelijke bezoekers.”


Binnenlands gebruik

De bank kondigde eerder plannen aan om de digitale yuan te testen tijdens het evenement in augustus 2020. De functionaris zei dat de bank niet van plan is de dominantie van de Amerikaanse dollar als reservevaluta te vervangen. Li merkte op dat de centrale bank zich richt op het binnenlandse gebruik van de digitale yuan. Verder zei hij het volgende:

“Voor de internationalisering van renminbi hebben we vaak gezegd dat het een natuurlijk proces is. Ons doel is niet om de Amerikaanse dollar of een andere internationale valuta te vervangen. Ik denk dat het ons doel is om de markt te laten kiezen. Ook willen we internationale handel en investeringen vergemakkelijken.”

Desondanks onderzoekt de Chinese centrale bank nog steeds grensoverschrijdend CBDC-gebruik. “Tegelijkertijd werken we samen met onze internationale partners. Hopelijk hebben we op de lange termijn ook een grensoverschrijdende oplossing,” zei Li. Op het forum zei Li ook dat de Chinese centrale bank Bitcoin (BTC) nu ziet als een investeringsalternatief.

De eerste binnenlandse digitale yuan-tests startten in 2020. Hierna startte China in februari 2021 grensoverschrijdende CBDC-pilots in samenwerking met centrale banken in Hong Kong, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. Op 1 april van dit jaar kondigde PBoC-directeur van onderzoeksbureau Wang Xin aan dat De centrale bank van China de eerste grensoverschrijdende pilots van de digitale yuan met de Hong Kong Monetary Authority voltooide.

De Chinese autoriteiten hebben meerdere keren benadrukt dat de regering niet probeert om bestaande fiat-valuta’s te vervangen. Xiaochuan is de president van de Chinese Finance Association en voormalig gouverneur van de PBoC. “We zijn niet zoals Libra en we hebben geen ambitie om bestaande valuta’s te vervangen”, zei Zhou Xiaochuan.