Regulatie Nieuws

China wil dat Amerikaanse senatoren stoppen met problemen maken rondom digitale Yuan

Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de bewering van de Amerikaanse senatoren over de functie van de digitale Yuan als tracking- en tracingtool tijdens de Winterspelen van 2022 in Peking. De spanning neemt hierdoor toe tussen de Amerikaanse wetgevers en Chinese functionarissen, nog voordat de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking begonnen zijn. 


China noemt Amerikaanse wetgevers onwetend

Tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag besprak de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, de waarschuwingsbrief van de Amerikaanse senatoren. Deze brief was specifiek gericht aan het Amerikaanse Olympisch en Paralympisch Comité met betrekking tot het gebruik van de digitale Yuan bij de Olympische Spelen van volgend jaar.

Lijian riep de Amerikaanse politici op om ‘zich te houden aan de geest’, die vastgelegd is in het Olympisch Handvest. Ook vroeg hij hen “te stoppen met een politieke kwestie te maken van sport en te stoppen met het maken van problemen met de digitale valuta in China”. Dit meldde de South China Morning Post. Volgens Lijian brachten de recente acties de onwetendheid aan het licht. Hij stelde Amerikaanse wetgevers dan ook voor om “uit te zoeken wat een digitale valuta daadwerkelijk is.”


Senatoren waarschuwen tegen de digitale Yuan

Eerder deze week schreven de Republikeinse senatoren Marsha Blackburn, Roger Wicker en Cynthia Lummis een brief aan de voorzitter van de raad van bestuur van het Amerikaanse Olympisch en Paralympisch Comité, Susanne Lyons. De functionarissen benadrukken de bewering dat digitale Yuan “gevolgd en getraceerd” kan worden door de People’s Bank of China (PBoC). Hierdoor wilden ze voorkomen dat Amerikaanse atleten Chinese digitale valuta gebruiken of accepteren.

De senatoren beweerden op hun beurt dat de Chinese Communistische Partij de digitale valuta zou kunnen gebruiken om bezoekende atleten bij hun terugkeer naar de Verenigde Staten in de gaten te houden. Verder zeiden ze dat de nieuwe functies van de digitale Yuan Chinese functionarissen in staat stellen “de exacte details te weten van wat iemand heeft gekocht en waar.”

In de brief vroegen de drie om binnen 30 dagen een briefing over het onderwerp voor de Senaatscommissie voor handel, wetenschap en transport. Aan de andere kant beschouwt China de Olympische Winterspelen in Peking, gepland voor volgend jaar, als eerste test van de digitale valuta van de Chinese centrale bank door buitenlandse gebruikers. Tijdens een toespraak op het Boao Forum voor Azië in april zei PBoC-plaatsvervangend gouverneur Li Bo het volgende:

“Voor de komende Olympische Winterspelen in Peking probeerden we e-CNY niet alleen beschikbaar te maken voor binnenlandse gebruikers, maar ook voor internationale atleten en dergelijke bezoekers.”


Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App.

appstore
playstore

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten