Regulatie Nieuws

China zet banken onder druk om crypto’s niet te ondersteunen

China heeft zijn cryptocurrency-beleid wederom aangescherpt. Hierom heeft het nu aan banken en betalingsplatforms verteld dat zij moeten stoppen met het ondersteunen van crypto-transacties. Dit stopt de handel in cryptocurrencies in China nu effectief.


Banken in China zetten crypto-transacties stop

Afgelopen week moesten de Bitcoin-miningactiviteiten in de Chinese provincie Sichuan al stopgezet worden, waar andere crypto-miners in China tot uiterlijk 29 juni de tijd krijgen om dit te doen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Bitcoin gisteren een duikvluchtje maakte en daalde met ruim 10%. Vandaag lijkt deze daling echter gestabiliseerd te zijn en hersteld Bitcoin zich momenteel zelfs lichtelijk. Toch blijft de waarde van BTC circa 50% onder zijn recordhoogte in april.

De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC), heeft alle grote banken en betalingsbedrijven gedagvaard en heeft hen opgeroepen om harder op te treden tegen de crypto-markt en al zijn activiteiten. Hierom mogen banken in China nu geen cryptocurrency gerelateerde producten of diensten meer aanbieden. Meerdere grote banken hebben inmiddels bevestigt dat zij dergelijke diensten stop zullen zetten. Ook Alipay, het grote Chinese mobiele online betalingsplatform, heeft laten weten dat zij een monitoringsysteem gaan opzetten om illegale crypto-transacties op hun platform te identificeren en tegen te gaan.


Van 65% BTC-productie naar 0%

Dat China de mining-activiteiten nu stilzet is gedeeltelijk onverwacht maar niet onlogisch. Afgelopen jaar vertegenwoordigde China bijna 65% van de wereldwijde Bitcoin-productie. Sichuan bleek wereldwijd de op één na grootste producent te zijn. Waar dit eventueel voor grote voordelen in China kan zorgen, heeft dit enorme aantal Bitcoin-miners dat nodig is voor 65% van de wereldwijde BTC-productie ook een enorm stroomverbruik. Dit heeft in China inmiddels voor meerdere stroomuitvallen gezorgd tijdens de piekvraag ernaar. China wil dit niet meer en zorgt er hiermee voor dat de miners hun activiteiten moeten stopzetten. Ook wordt hierdoor geprobeerd om de financiële risico’s die cryptocurrencies met zich meebrengen in te perken. Hierdoor gaat wel het aandeel van China in de productie van BTC van 65% naar 0%.

Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat BTC gisteren circa 10% in waarde verloor. Sommige analisten zijn van mening dat een mogelijk verdere daling van de top cryptocurrency voor een ‘death cross’ kan zorgen. Dit fenomeen vindt plaats als een gemiddelde trendlijn op korte termijn onder een gemiddelde trendlijn op lange termijn kruist. Dit kan voor een significante prijsdaling zorgen, waardoor het een ‘death cross’ genoemd wordt. Waar de Bitcoin gisteren daalde, stonden ook veel altcoins onder druk. Dit komt door de zorgen vanuit beleggers tegenover een mogelijk strengere regulering van digitale valuta’s wereldwijd. Het is echter nog even afwachten wat de prijs van BTC gaat doen. Dit is dan ook geen handelsadvies.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten