Nature-Top-Mountains-Flag-Mountain-China-583097
Regulatie

China’s cryptomunt draait om traceren en macht

China is druk bezig met het testen van haar digitale yuan. Dit terwijl het wantrouwen van Amerika met de dag groeit tegen China. In dit artikel leggen we uit wat de digitale yuan precies inhoudt.


De digitale Yuan is begonnen met proefdraaien

Het coronavirus heeft de wereld op veel manieren verstoord. Hoewel deze strijd doorwoekerd, missen we bijna een andere gebeurtenis. Namelijk de geboorte van een nieuw soort fiat-valuta die de relatie tussen geld, economische macht en geopolitieke invloed voor altijd zou kunnen hervormen.

De officiële Chinese digitale yuan, meer dan vijf jaar in de maak, is nu aan het proefdraaien. De digitale munt gaat langzaam beginnen met het vervangen van het fysieke wettige betaalmiddel in China. Het heeft dezelfde waarde als de bekende bankbiljetten met het gezicht van Mao Zedong erop. Als het experiment slaagt, zal dit nieuwe geld ‘s werelds eerste soevereine token worden dat exclusief in de ether verblijft.

De proeven vinden plaats op het moment dat er verwijten rondvliegen tussen de VS en China rondom het coronavirus. President Donald Trump waarschuwde dat Washington zou reageren als Beijing zou ingrijpen tegen protesten en democratische bewegingen in Hong Kong. De kans is dus groot dat er opnieuw economische sancties opgelegd zullen worden.


Digitale Yuan vs. Dollar

Buiten de Volksrepubliek is de grote vraag of de digitale yuan de competitie aan kan gaan met de Amerikaanse dollar. Beijing wil bankbiljetten die in omloop zijn in virtuele tokens veranderen. Op het eerste gezicht klinkt het een enorme opgave maar binnen China is daar een goede verklaring voor.

Chinese consumenten hebben zowel computers als creditcards omzeild om mobiele betalingsapps te omarmen. Dit heeft geleid tot het stapelen van risico’s bij ondoorzichtig schaduwbankieren.

Om ze in de openbaarheid te brengen, is een voorsprong nodig voor traditionele kredietverstrekkers in betalingen. De digitale yuan, die via banken aan de consument wordt uitgedeeld, gaat dit ontbrekende evenwicht proberen te herstellen. Het zal de autoriteiten in staat stellen “een overbelaste schuldmarkt effectiever te reguleren”, zegt de econoom van DBS Group Holdings Ltd., Nathan Chow.


Machtsspel versnelt de testruns

Ondanks dat de digitale valuta het bovenstaande probleem oplost heeft China de munt ook ontwikkeld om de strijd aan te gaan met de rest van de wereld. Het is geen toeval dat het project van China vorig jaar versnelde toen Facebook Libra aankondigde. De voorgestelde stablecoin beloofde zijn waarde te behouden in plaats van op en neer te gaan zoals Bitcoin.

Toezichthouders hebben voor nu het Libra project vertraagd, maar het idee van ‘een gereguleerd wereldwijd netwerk voor kosteneffectieve retailbetalingen’ blijft bestaan. Om de dollar te verslaan, moet Beijing voorkomen dat Silicon Valley de pole position inneemt.

Vandaar dus de haast voor de testruns van China. Volgens berichten in de media zal de transportsubsidie van mei voor werknemers van de gemeente Suzhou voor de helft van de maand plaatsvinden in de vorm digitale valuta. Ook vind er een proefplan in de stad Xiong’an plaats. Dit plan omvat café’s, fastfood restaurants, retailers, theaters en boekhandels, heeft Goldman Sachs opgemerkt. De andere proeven zijn voorbehouden aan Chengdu en Shenzhen.

Dankzij Alipay en WeChat Pay gebruiken 80% van de Chinezen hun mobiel om betalingen te doen. Dit is meer dan waar ook ter wereld. Voor hen zouden de digitale wallets die door de grote vier staatsbanken worden verstrekt, makkelijk te gebruiken moeten zijn.

Meer betalingen via smartphones in China. Bron: Bloomberg

Snellere acceptatie door coronavirus

In dit nieuwe systeem kan een transactie met een lage waarde worden uitgevoerd, zelfs als beide partijen offline zijn. Ook is er een soevereine aansprakelijkheid, je bent veilig als een tussenpersoon failliet gaat. De grote vier geldschieters zullen de tokens verdelen. Het geld blijft echter niet op bankrekeningen staan. Dit is in tegenstelling tot bestaande betalingsapps.

De acceptatie van de digitale yuan heeft wat vertraging opgelopen maar zou nu sneller kunnen gaan vanwege de angst van mensen om een infectie op te lopen door contant geld. Het is ook mogelijk om in realtime te traceren of een antivirussubsidie, uitgegeven in getokeniseerde vorm, het doel bereikt. Als dat eenmaal het geval is, wordt de tracking ‘uitgeschakeld’ om ervoor te zorgen dat de uitgaven van bedrijven en huishoudens anoniem blijven, zegt Goldman.


Financiële tracering

De digitale munt biedt veel voordelen voor de inwoners van China. Maar er zijn ook nadelen. Strikt genomen bestaat de anonimiteit van contant geld niet meer. Autoriteiten kunnen transacties bekijken voor ongewenste activiteiten, een resultaat dat ver verwijderd is van de visie die men in de eerste plaats naar cryptocurrencies dreef. Nu de uitbraak legitimiteit geeft aan opdringerige tracering van fysiek contact, wordt de zaak voor financiële tracering nog sterker.

Uitwisselingen van digitale yuan tussen klanten en handelaren zullen verschijnen op een gecentraliseerde grootboek.