Regulatie

Digitale Yuan China getest in 4 steden

Naar verluidt wordt de digitale versie van de Chinese Yuan in vier verschillende steden getest. Dit nadat screenshots een vermeende pilotversie van een wallet-app voor de aankomende digitale Yuan laten zien.


Sociale platform Twitter

Op het sociale platform van Twitter werd door Ling Zhang, uitvoerend directeur van Global Fiat bij Binance de eerste beelden van de vermeende aankomende wallet-app getweet. Deze werd later door de CEO van dezelfde exchange, Changpeng Zhao, geretweet. Hierdoor heeft het in één keer een enorme boost in weergaven gekregen. De screenshots laten een wallet-app zien die de focus op China heeft gelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld ook een QR-code icoon laten zien. Deze functie wordt door enorm veel Chinesen op dagelijkse basis gebruikt.


Test in vier steden

Naar verluidt wordt de app allereerst uitvoerig getest in vier verschillende steden. Dit zijn de steden: Shenzhen, Chengdu, Suzhou en Xiongan. Voornamelijk de test in Xiongan kan een enorme impact hebben; dit is de nieuwe metropool aan de rand van Beijing. In deze metropool is onlangs ook een ‘smart city brain-project’ uitgevoerd.

Als onderdeel van dit project wordt de intelligente infrastructuur rondom de metropool verbeterd. Zo krijgt de stad sattelietinformatiediensten, sensorherkenning, 5G-netwerken en faciliteiten waar big data kan worden verwerkt. Ook zijn grote technologische reuzen actief in de metropool, zoals Alibaba, Baidu, JD.com en Tencent. Ook de andere steden doen er niet onder; in Shenzhen leven ruim 12,50 miljoen mensen. Hierdoor wordt de app direct grootschalig getest. Mocht dit succesvol blijken, dan wordt de app langzamerhand naar het hele land uitgerold.


China en de digitale valuta’s en blockchain

Onlangs werd bekend dat de People’s Bank of China (PBoC) voortgang boekte met de digitale versie van de Yuan. Nu lijkt de ontwikkeling van dit project weinig last te hebben van de wereldwijde Corona-pandemie. Hiermee neemt China de leiding als het gaat om digitale valuta’s. Wanneer de digitale Yuan daadwerkelijk officieel wordt gelanceerd is nog onbekend.