Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

China’s digitale yuan kan Rusland helpen de SWIFT-sancties te omzeilen

De NAVO-bondgenoten hebben besloten sancties op te leggen om Rusland uit het wereldwijde financiële ecosysteem van SWIFT te weren. Deze sancties zouden echter kunnen leiden tot een massale acceptatie tot de digitale Yuan van China. Via deze manier zou Rusland mogelijk de SWIFT-sancties kunnen omzeilen.


Digitale Yuan kan snel marktaandeel winnen door westerse sancties

Bloomberg-analist Andy Mukherjee schrijft dat de belangrijkste pijlers van het Amerikaanse economische bolwerk de SWIFT, CHIPS en Dollar zijn. Door het SWIFT netwerk in te zetten als sanctie tegen Rusland zal zowel Rusland als China er verder van overtuigen een alternatief te bouwen om aan de Amerikaanse dominantie te ontsnappen.

Volgens rapporten is China al begonnen met het bouwen van een effectief alternatief voor CHIPS – het Clearing House Interbank Payments System. China bouwt zijn eigen Cross Border Interbank Payments System (CIPS).

Net zoals de Amerikaanse CHIPS internationale betalingen in de USD afhandelt, kan de Chinese CIPS betalingen in Yuan afwikkelen. Echter, terwijl CHIPs een wereldwijd marktaandeel van 40% heeft, verwerkt CIPS slechts 3% van de wereldwijde transacties.

De Bloomberg-analist schrijft dat China met de digitale yuan, zijn positie op de wereldwijde financiële markt wil herdefiniëren. Volgens de Chinese centrale bank is de digitale token “technisch klaar” voor grensoverschrijdend gebruik.

De analist schrijft dat China landen als Rusland gemakkelijk kan overtuigen om de digitale Yuan te gebruiken nadat het is verbannen uit SWIFT en CHIPS. De op blockchain gebaseerde afwikkelingen die worden uitgevoerd met behulp van Digital Yuan, kan de macht van de traditionele betalingssystemen gaan uitdagen.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Waarom zouden sancties contraproductief kunnen zijn?

Econoom Steve Hanke schrijft dat het opleggen van sancties aan Rusland wel eens contraproductief zou kunnen zijn voor het Westen. In een tweet op zondag 27 februari schreef Hanke:

“Het internationale SWIFT-betalingssysteem gebruiken als sanctie zou Rusland kunnen schaden, maar het risico bestaat dat het de door dollar gedomineerde wereldwijde financiële systeem uitholt. Het zal leiden tot alternatieve systemen die zijn ontwikkeld door China en Rusland. Het is een voorbeeld van waarom sancties contraproductief zijn.”

Natuurlijk zal de Amerikaanse economische dominantie niet van de ene op de andere dag veranderen. Maar alternatieve betalingssystemen die aan kracht winnen, kunnen de SWIFT en CHIPS de komende tien jaar of twee uitdagen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten