Bitcoin, Regulatie

China’s optreden tegen Bitcoin heeft zojuist een nieuw niveau bereikt

De Chinese centrale bank zei dinsdag dat het had opgeroepen tot de sluiting van een bedrijf dat ‘werd verdacht van het leveren van softwarediensten voor virtuele valutatransacties’. De verklaring, uitgegeven door het kantoor van de People’s Bank of China (PBoC) in Peking, waarschuwde instellingen ook om geen andere diensten met betrekking tot virtuele valuta te verlenen. Hieronder valt ook het verstrekken van bedrijfsruimten of marketing.


Nieuwste maatregelen van China tegen crypto

Het optreden tegen digitale valuta is niets nieuws voor de autoritaire staat. In 2013 beval het land externe betalingsproviders om te stoppen met het gebruik van Bitcoin. De Chinese autoriteiten hebben de verkoop van tokens in 2017 stopgezet en beloofden zich in 2019 te blijven richten op crypto-exchanges. Vlak nadat Peking uithaalde naar de crypto-industrie werden de regels echter toch weer versoepeld. Deze keer lijkt echter anders te zijn.

In mei verbood China financiële instellingen en betalingsbedrijven om crypto-gerelateerde diensten aan te bieden. In juni waren er massale arrestaties in China van mensen die ervan verdacht werden cryptocurrencies te gebruiken. Diezelfde maand voerden regelgevers de druk op banken en betalingsbedrijven op om te stoppen met het aanbieden van cryptocurrency-diensten. Ook Weibo, de Twitter van China, schortte crypto-gerelateerde accounts op.

Sinds juli is de helft van ‘s werelds Bitcoin-miners weggegaan na de oproep van Peking voor een streng optreden tegen Bitcoin-mining. Fred Thiel, CEO van Marathon Digital Holdings en lid van de Bitcoin Mining Council zei het volgende:

“De Chinese regering doet er alles aan om ervoor te zorgen dat Bitcoin en andere cryptocurrencies uit de Chinese financiële systemen en economie verdwijnen.”


Waarom nu?

“We vragen ons allemaal af waarom China zo hard optreedt tegen cryptocurrencies”, zegt Nic Carter, oprichter van Castle Island Ventures.

Een theorie is dat het deel uitmaakt van een bredere rechtsorde voorafgaand aan de honderdste verjaardag van de Chinese Communistische Partij dit jaar. “Ze pakken allerlei ongewenst gedrag aan”, zei Carter. Crypto staat al lang voor misdaad op het vasteland.

“De grootste Ponzi ooit in crypto was waarschijnlijk Plus Token, wat een Chinees project was,” zei hij. In dat plan hebben oplichters $5,7 miljard van investeerders opgelicht en zijn er tientallen gearresteerd. “Dat zal in hun geheugen blijven hangen.”

Een andere theorie is dat China ruimte vrijmaakt voor zijn eigen digitale yuan. Dit is een digitale valuta van de centrale bank die sinds 2014 in ontwikkeling is.

“Ze willen er deels voor zorgen dat de digitale valuta van de Chinese centrale bank wordt aangenomen. Het andere deel wil er waarschijnlijk voor zorgen dat er toezicht is op alle economische activiteiten”, legt Thiel uit.

De digitale yuan zou de overheid in theorie meer macht kunnen geven om de uitgaven in realtime te volgen. Carter stelt echter dat Bitcoin en de digitale yuan zo verschillend zijn dat ze niet echt als directe concurrenten kunnen worden beschouwd. Volgens Carter is de meest waarschijnlijke drijfveer dat Peking de kapitaaluitstroom wil stoppen via stablecoins en andere cryptocurrencies.


De prijs van Bitcoin

Volgens Carter brengen de acties van China veel teweeg met betrekking tot de prijs van Bitcoin. Hij vertelde hierover het volgende:

“Ik denk dat dat eigenlijk veel van de zwakte van de markt en de sell-off verklaart. Het goede nieuws is dat naarmate het harde optreden is versneld, Bitcoin behoorlijk vlak is gebleven. Dit suggereert dat de markt deze informatie heeft verwerkt.”

Thiel gelooft echter dat het verbieden van Bitcoin en andere crypto’s de Bitcoin op de lange termijn daadwerkelijk zal helpen. Hierover vertelt hij het volgende:

“Als het China’s doel was om Bitcoin te doden door 50% van de mijncapaciteit af te sluiten en de handel te verbieden, werkte het niet. In plaats daarvan bewees Bitcoin zijn veerkracht. Transacties zijn net offshore verplaatst en miners elders zullen de speling op zich nemen.”

Alyse Killeen, oprichter en managing partner van de op Bitcoin gerichte onderneming Stillmark, wijst erop dat dit hele gesprek een betwistbaar punt kan zijn. Zij denkt dat het vermogen van een overheid om een Bitcoin-verbod uit te voeren in de loop van de tijd alleen maar zal vervagen.

“Ik zou verwachten dat dit soort nieuws minder invloed zou hebben op de wisselkoers van Bitcoin dan in het verleden,” zei ze. “Het is ook waar dat er een zekere mate van industriële invloed is geweest op dit nieuws. Bitcoin is in veel regio’s vele malen verboden, maar toch overtreft de adoptie tegenwoordig de internetadoptie.”

Bitcoin nieuws

Is de Bitcoin bullmarkt voorbij? Analisten geven hun mening
Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Nog twee dagen tot de Bitcoin halving, wat gaat er gebeuren?
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving