Regulatie Nieuws

Clinton: reguleer crypto om manipulatie door Rusland en China te stoppen

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gezegd dat crypto valuta markten strengere regelgeving nodig hebben. Dit om henzelf te beschermen tegen technologische manipulatie vanuit Rusland, China en anderen.


Strengere regelgeving voor crypto markten

In een interview op 24 november met MSNBC TV-nieuwspresentator Rachel Maddow sprak Clinton over de manipulatie van sociale mediaplatforms door bepaalde landen.

Clintons waarschuwde voor alle soorten technologie van staten en niet-statelijke entiteiten die gebruikt kunnen worden om landen en de dollar als reservevaluta van de wereld te destabiliseren. Ze zei hierover het volgende:

“Er komt nu iets aan de horizon waar mensen nu pas aandacht aan beginnen te besteden. Dat is de noodzaak om de markt voor crypto valuta te reguleren. Stel je de combinatie van sociale media voor, het vergaren van nog grotere sommen geld door de controle van bepaalde crypto valuta chains.”


De focus op sociale mediaplatforms

“We kijken niet alleen naar staten zoals China, Rusland of anderen die allerlei soorten technologie in hun voordeel gebruiken. We kijken naar niet-statelijke actoren, hetzij in overleg met staten of met hun eigen destabiliserende landen, die de dollar als reservevaluta destabiliseren.”

Haar focus lag in het bijzonder op hoe sociale mediaplatforms kunnen worden gecombineerd met crypto markten op een manier om statelijke en niet-statelijke actoren te helpen andere landen te destabiliseren. Hoewel ze niet in details trad, zou dit kunnen gebeuren door markten te manipuleren, hypes te produceren of zelfs een financiële crash te bewerkstelligen.

In de afgelopen jaren hebben diverse landen crypto valuta gebruikt of overwogen om economische sancties van de Verenigde Staten (VS) te omzeilen. De Iraanse regering heeft zich publiekelijk uitgesproken over crypto valuta. Begin 2020 riep Saeed Muhammad, commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde, Iran specifiek op om crypto valuta te gebruiken om sancties te omzeilen.

Het meest opvallende is wellicht dat Noord-Korea crypto heeft ingezet om hun kernwapenprogramma te financieren. Het land heeft ook enkele privacy munten gebruikt om niet betrapt te worden.

In de afgelopen weken heeft Clinton zich uitgesproken tegen de problemen die crypto valuta kan opleveren. Het ging hier voornamelijk over de problemen rondom de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar ($). Op het Bloomberg New Economy Forum in Singapore op 19 november zei ze dat crypto valuta’s een interessante technologie zijn. Echter kunnen ze negatieve effecten hebben op de VS en andere landen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten