Coinbase
Exchange, Regulatie

Coinbase-aandeel daalt 14% nadat SEC crypto staking aanpakt

Gisteren heeft het aandeel van de Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase zijn grootste dagelijkse verlies geleden in zeven maanden. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) rivaliserende exchange Kraken dwong om zijn crypto-staking-diensten stop te zetten in een schikkingsovereenkomst van $30 miljoen.

De waardedaling van COIN wordt volgens veel experts veroorzaakt door de inkomsten die Coinbase verdient uit zijn crypto staking-services. Er wordt gezegd dat de SEC hard op te treden tegen deze services.

Coinbase aandeel keldert met met meer dan 14%

COIN sloot op donderdag op $59,63 vanaf de startprijs van de dag van $68,51 en handelt op het moment van schrijven op $58,99. Dit komt neer op een duik van 14,13%.

De laatste keer dat het aandeel op een handelsdag zo’n groot verlies leed, was in juli. Toen Coinbase werd geconfronteerd met een onderzoek van de SEC naar zijn crypto-listings. De toezichthouder onderzocht of de exchange Amerikaanse klanten toestond cryptotokens te verhandelen die als effecten hadden moeten worden geregistreerd.

COIN aandeel daalt Newsbit
Coinbase aandeel daalt met 14 procent (COIN/USD) – Bron: TradingView

SEC gaat achter crypto staking-serviceproviders aan

Gisteren sloot Kraken een schikkingsovereenkomst af met de SEC na maanden van regelgevende inspecties. Er werd gekeken of Kraken effecten had verhandeld zonder de juiste vergunningen. De exchange stemde in met het betalen van $30 miljoen aan compensatie en boetes en het beëindigen van hun staking-platform.

De ontwikkeling kwam amper een dag nadat Brian Armstrong, CEO van Coinbase, een update deelde over geruchten over de SEC die crypto-staking wil verbieden voor particuliere Amerikaanse gebruikers. De CEO voerde aan dat staking niet als een effect moet worden geclassificeerd. Hierbij verwees hij naar een Paradigm-artikel over het nieuwe staking-model van Ethereum.

Voor Coinbase vertegenwoordigden staking-inkomsten 11% van de netto-omzet in Q3 2022. Dit is een stijging ten opzichte van 8,5% in het voorgaande kwartaal. De acties van de SEC kunnen dus problemen opleveren voor de exchange. De prijzen van crypto-activa hebben namelijk nog steeds moeite om te herstellen na de winter van 2022.

Grewal: de staking-services van Coinbase zijn anders

Ondertussen gelooft Paul Grewal, Chief Legal Officer van Coinbase, dat de uitspraak van de SEC niet van toepassing is op het staking-programma van de exchange.

In een reactie op Kraken vs SEC zei Grewal:

“Het staking-programma van Coinbase wordt niet beïnvloed door het nieuws van vandaag. Wat duidelijk wordt uit de aankondiging van vandaag, is dat Kraken in wezen een rendementsproduct aanbood. De staking-services van Coinbase zijn fundamenteel anders en zijn geen effecten.”

Exchange nieuws

Uitstel van hoorzitting borgtochtaanvraag Binance-directeur in Nigeria
Opnamestop voor grote transacties op Zuid-Koreaanse crypto-exchange Upbit
Zuid-Koreaanse Won stijgt naar top als meest verhandelde valuta tegen cryptocurrencies
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?