Nieuws, Tradebot

Nieuws, Tradebot

Crypto-bots: de ins en outs van de ‘Long Bot Template’

Vorige week publiceerde Newsbit een artikel over de opkomst van zogenaamde crypto-bots, die vooral in 2019 een opmerkelijke groei doormaken. Behalve de basisfuncties van deze programma’s bespraken we hierin ook TradeSanta, een bot die gratis te gebruiken is voor particuliere traders. In navolging van dit verslag heeft de Newsbit-redactie besloten om een drietal korte instructie-video’s te maken. Deze miniserie laat zien hoe je een TradeSanta-account kunt aanmaken, en hoe je een bot instelt en inschakelt.

In dit artikel gaan we verder in op de long bot-template: we bekijken hoe dit type bot werkt en waar je op moet letten als je er zelf een gebruikt. Ook vind je een video waarin je leert om er zelf een in te stellen op TradeSanta!

 

Hoe maak je een Longbot?

Ben je benieuwd hoe je een Longbot maakt? Bekijk dan even deze video.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze


De strategie van een long bot

Het ‘Long Bot Template’ is de eerste van de drie gegeven opties bij het maken van een nieuwe bot op TradeSanta. In dit template kiest de bot een klassieke “koop-laag, verkoop-hoog”-tactiek: een crypto-valuta wordt ingekocht op prijs X, en verkocht op een prijs die hoger is dan X. Dit type bot is daarom vooral effectief in een stijgende markt, wanneer er veel mogelijkheden zijn om goede trades te plaatsen. Als de koers direct na de het inkopen (bij prijs X) stijgt, dan hoeft de bot alleen te wachten tot de gewenste stijging is voltooid en wordt de valuta met winst verkocht. Bij het instellen van je bot kun je precies aangeven bij hoeveel procent stijging je wilt dat de positie gesloten wordt. Tot zover wellicht te volgen. Maar de prijs kan evengoed dalen na het inkopen bij X; wat dan?

Dit is waar de bot een groot voordeel heeft over menselijke traders in de markt. Iedere handelaar, ervaren of niet, heeft af en toe last van twijfel. Hij of zij zal psychologisch beïnvloed zijn als een trade niet volgens plan verloopt: misschien was de analyse niet nauwkeurig, of werd er iets over het hoofd gezien. In sommige gevallen zal de handelaar de positie sluiten om het verlies te beperken. Een bot gaat heel anders om met zo’n scenario: hij ziet de daling niet als reden voor twijfel, maar juist als kans om een extra positie te openen op een nóg lagere prijs en zo de gemiddelde inkoopprijs te verminderen. Deze toegevoegde posities heten ‘safety orders’, en met een reden: de bot bouwt hiermee veiligheid in, omdat er nu een kleinere prijsstijging nodig is om dezelfde winst te behalen.

Hoe dit werkt wordt duidelijk door het volgende voorbeeld:


Voorbeeld

Laten we zeggen dat Newsbit €500 heeft in USDT en hierop 2% winst (€10) wil maken. Omdat we verwachten dat de Litecoin-koers gaat stijgen zetten we een long bot aan op het paar USDT/LTC.
We nemen aan dat de prijs van LTC €50 is. De bot opent een positie op deze prijs voor 2 LTC (€100) en zal de positie sluiten als de Litecoin-koers met 10% is gestegen naar €55. Met €100 geïnvesteerd is er voor €10 beoogde winst dus een prijsstijging van 10% nodig.

Stel dat de LTC-koers niet stijgt, maar juist daalt met 10% naar €45. De bot zal hier wederom een positie (een zogeheten safety order) openen voor €100, en koopt daarvoor nu (100/45) = 2,222 LTC. Nu heeft de bot dus in totaal 4,222 LTC voor €200 ingekocht, waardoor de gemiddelde inkoopsprijs nu niet €50 per LTC is, maar (200/4,222) = €47,37.

Bovendien is de positie nu in grootte verdubbeld van €100 naar €200. Om de gewenste €10 winst waar we mee begonnen te behalen, heeft de bot nu ook nog eens een kleinere prijsstijging nodig: de beoogde €10 is maar 5% van het geïnvesteerde bedrag van €200. Nu zal de bot de positie daarom sluiten bij een stijging van 5% vanaf gemiddelde inkoopsprijs van €47,37. Om dit niveau te berekent vermenigvuldigt de bot deze €47,37 met 1.05, en komt zo op een nieuw verkooppunt van €49,74. Bij deze prijs zal de bot alle 4,222 LTC verkopen en daarmee de €10 verdienen.


De risico’s van safety orders

Door de safety orders wordt het verkooptarget dus omlaag gebracht in het geval van een onverwachte koersverandering. Je zult misschien denken dat dit een risicovolle tactiek is als de prijs ineens sterk daalt, met het soort risk-management in het voorbeeld. Dat is zeker waar! Daarom kun je bij het instellen van je bot op TradeSanta je ordervolume zelf kiezen. Daarnaast kun je aangeven bij welk procentueel verschil je een safety order wilt plaatsen, en wat het maximumaantal safety orders is. Hiermee kun je verstandig risk-management inbouwen bij het gebruik van bots als TradeSanta.

Wil je meer weten over hoe een short bot template werkt? Houd onze pagina in de gaten voor het artikel, of bekijk vast de video op ons Youtube-kanaal!


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten