Venezuela Map
Regulatie

Crypto Neobank Wallbit verlaat wegens sancties Venezuela

Wallbit, een neobank die crypto ondersteunt, heeft aangekondigd dat het stopt met het aanbieden van diensten aan gebruikers in Venezuela. Dit besluit is genomen nadat de bankpartner van Wallbit in de Verenigde Staten (VS) de neobank hiertoe had opgeroepen.

Account sluiten van Venezolaanse gebruikers

Wallbit heeft verklaard dat de economische sancties die momenteel van kracht zijn in Venezuela de directe oorzaak zijn van dit besluit. Het bedrijf zal echter doorgaan met het bedienen van Venezolanen die zich buiten het land bevinden.

Wallbit, een neobank die crypto ondersteunt en eerder had laten weten bankrekeningen te openen voor gebruikers van de VS, heeft nu aangekondigd dat het de service aan gebruikers die in Venezuela wonen, zal stoppen. Een neobank is op zijn beurt een internet-only bank, zonder traditionele kantorennetwerken.

Op 24 februari bracht het bedrijf een persbericht uit waarin het aangaf dat zijn bankpartner het sluiten van alle rekeningen van Venezolaanse gebruikers die in Venezuela wonen had gevraagd. Gebruikers werden gevraagd om hun geld zo snel mogelijk op te nemen. Het is benoemingswaardig dat Wallbit geen exacte datum gegeven heeft waarop de rekeningen zouden worden beëindigd.

Het bedrijf heeft duidelijk gemaakt dat Venezolaanse gebruikers die buiten het land wonen, nog steeds gebruik kunnen maken van de diensten, maar dat ze in dit geval contact moeten opnemen met de klantenservice. Dit kan gevolgen hebben voor Venezolaanse freelancers die het platform gebruikten om hun inkomen in het buitenland te ontvangen en om te zetten in cryptovaluta.

Sancties van VS tegen Venezuela

Wallbit verduidelijkte verder dat de reden voor deze abrupte beslissing rechtstreeks verband houdt met de sancties die de regering van de VS momenteel uitoefent tegen sommige Venezolaanse staatsburgers en staatsbedrijven in het land. Het bedrijf verklaarde het volgende:

Wij willen graag verduidelijken dat deze accountsluiting zijn oorzaak heeft in de sancties die de Amerikaanse regering heeft opgelegd aan Venezuela, dus we hebben de plicht om het aanmaken van nieuwe accounts uit te schakelen en nieuwe stortingen te verbieden die afkomstig zijn van al bestaande accounts die zijn gemaakt door gebruikers die in Venezuela wonen.

Niet de eerste

Wallbit is zeker niet het eerste financiële platform dat de banden met gebruikers uit Venezuela verbreekt, alhoewel het wellicht verplicht wordt gesteld.

In juni kondigde Uphold bijvoorbeeld, een in New York gevestigd cryptocurrency-exchange- en investeringsplatform, aan dat het ook de accounts van Venezolaanse gebruikers zou gaan sluiten vanwege de “toenemende complexiteit van het naleven van Amerikaanse sancties”.

Op een vergelijkbare manier kondigde Paxful, een P2P-cryptocurrency-exchange, in 2020 aan dat het zijn diensten in het land niet meer zou aanbieden. Destijds noemde het platform “bezorgdheid over het regelgevingslandschap rond Venezuela en Paxful’s eigen risicotolerantie” als de belangrijkste oorzaak van deze beslissing.

Verwacht wordt dan ook dat Wallbit niet het laatste platform zal zijn die de banden met Venezolaanse gebruikers verbreekt, althans totdat de Amerikaanse sancties over zijn.

Regulatie nieuws

Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken