Regulatie

Crypto-transacties in Thailand onderworpen aan vermogenswinstbelasting

In Thailand wordt progressie geboekt in termen van regulatie van het lokale crypto-ecosysteem. Dit door naar verluidt een set nieuwe belastingregels voor de gehele crypto-industrie vast te stellen.


Belasten van winst uit crypto-transacties

The Bangkok Post meldde dat de winst die nu behaald wordt uit crypto-transacties zal worden belast met een percentage van 15%.

Hiernaast zou de Thaise belastingdienst ook van plan zijn om haar toezichttaken op te voeren na een bloeiende markt voor digitale activa vorig jaar. De afdeling heeft de bevoegdheid om belastingen te innen op crypto gerelateerde transacties. Dit komt omdat winsten uit dergelijke activiteiten worden beschouwd als belastbaar inkomen op grond van artikel 40 van het Koninklijk Besluit tot wijziging van de belastingcode nr. 19.

Om eventuele boetes te voorkomen, raadde het Thaise Ministerie van Financiën alle investeerders aan om hun inkomsten uit cryptocurrencies in 2022 te berekenen en te rapporteren. Dit kan via de officiële kanalen van de overheid van het land. Het gaat dit gezegd hebbende alleen maar over de behaalde winsten in een jaar tijd.


Wil jij Crypto verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier. en ga naar KuCoin.


Definiëren rode lijnen

Het nieuwe rapport is niet geheel onverwacht. Het komt namelijk overeen met de plannen van de Thaise regering om in het begin van 2022 de ‘rode lijnen’ voor crypto te definiëren. De Gouverneur van de Bank of Thailand, Sethaput Suthiwartnarueput, kondigde medio afgelopen december aan dat de centrale bank van plan was nieuwe regelgeving vrij te geven die specifiek is voor de crypto-industrie begin dit jaar.

Toch zouden de nu uitgezette rode lijnen volgens diverse crypto-experts in het land duidelijker moeten zijn. Akalarp Yimwilai, mede-oprichter en CEO bij de grote lokale crypto exchange Zipmex Thailand, zei hierover het volgende:

“De nieuwe belastingmethoden en berekeningen moeten beknopter, duidelijker en begrijpelijker zijn. Veel mensen die ik ken, willen wel belasting betalen, maar weten niet hoe ze die moeten berekenen.”