blauw

Short Squeeze

Een short squeeze is wanneer beleggers die wedden dat de waarde van een crypto zal dalen, gedwongen worden het tegen een hogere prijs terug te kopen, waardoor de waarde van de crypto snel stijgt.

Wat is een short squeeze?

Een short squeeze is een financieel fenomeen dat zich voordoet op de aandelen- en cryptomarkt wanneer beleggers die een shortpositie hebben ingenomen in een bepaald aandeel of crypto, gedwongen worden het terug te kopen tegen een hogere prijs. Het kopen kan de prijs van de crypto verder opdrijven, waardoor de waarde van de cryptocoin snel stijgt. Dit kan leiden tot een kettingreactie, aangezien steeds meer handelaren die short gaan, gedwongen worden hun posities te sluiten door het tegen een hogere prijs terug te kopen, wat resulteert in een short squeeze.

Hoe ontstaat een short squeeze?

Een short squeeze vindt plaats wanneer een sterk geshorted cryptomunt een toename van de koopdruk begint te ervaren. Short sellers, of degenen die de crypto hebben geleend en verkocht in de hoop het tegen een lagere prijs terug te kopen, maken zich zorgen dat de cryptomunt in prijs zal blijven stijgen en zullen verlies nemen. Om dit te voorkomen, moeten ze het activum terugkopen om hun posities te sluiten en hun verliezen te beperken, waardoor de prijs van het activum nog verder stijgt.

Wat veroorzaakt een short squeeze?

Short squeezes kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder positief nieuws, nieuwe partnerschappen, een verandering in het marktsentiment of zelfs een plotselinge toename van de vraag naar een bepaalde crypto.

Hoe beïnvloedt een short squeeze de markt?

Wanneer er een short squeeze plaatsvindt, kan dit een zeer winstgevende situatie zijn voor degenen die ‘long gaan’, omdat het deze investeerders in korte tijd aanzienlijke winsten kan opleveren. Het kan aan de andere kant ook erg kostbaar zijn voor degenen die short posities hebben, omdat ze in korte tijd aanzienlijke verliezen kunnen zien.

Wat zijn de risico’s van short gaan?

Het proces van shorten van crypto’s is niet altijd eenvoudig en kan riskant zijn. Bij short gaan leent een belegger een crypto van een geldschieter, zoals een beurs- of uitleenplatform, en verkoopt het op de open markt met de verwachting dat de prijs zal dalen. De belegger koopt de crypto vervolgens tegen een lagere prijs terug, geeft het terug aan de geldschieter en profiteert van het verschil. Als de prijs van de crypto echter stijgt, zal de shortverkoper het tegen een hogere prijs moeten terugkopen, wat resulteert in een verlies.