Cryptohack
Hack

Cybersecurity ingenieur veroordeeld voor crypto gerelateerde hacks

Shakeeb Ahmed, een ervaren computerbeveiligingsingenieur, is door de rechtbank van het Southern District of New York (SDNY) veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, gevolgd door drie jaar voorwaardelijke vrijlating. Ahmed is schuldig bevonden aan het uitvoeren van flash-leningaanvallen op de gedecentraliseerde Crypto Exchange en Nirvana in 2022.

Hacken van een slim contract

De Amerikaanse advocaat Damian Williams verklaarde dat deze zaak de eerste is waarbij iemand veroordeeld wordt voor het hacken van een slim contract. Ahmed moet tevens 12,3 miljoen dollar en een aanzienlijke hoeveelheid cryptocurrency teruggeven, en is opgedragen om de getroffen crypto-exchanges 5 miljoen dollar te compenseren.

Volgens de aanklacht had Ahmed de crypto-exchange aangeboden om het gestolen bedrag volledig terug te betalen mits ze geen contact zouden opnemen met de politie, waarbij hij 1,5 miljoen dollar voor zichzelf wilde houden. Bij Nirvana was geen overeenstemming bereikt, nadat Ahmed in ruil voor de teruggave van de gestolen 3,6 miljoen dollar een bedrag van 1,4 miljoen dollar eiste.

De NIRV-stablecoin van Nirvana verloor de koppeling met de Amerikaanse dollar en de waarde van de oorspronkelijke ANA-munt daalde met 85% na nieuws van de hack. De aanklagers melden dat Ahmed diverse methoden heeft gebruikt om de gehackte fondsen wit te wassen, waaronder token-swap-transacties, het gebruik van cryptocurrency-mixers zoals Samourai Whirlpool, en het overbrengen van fondsen van Solana naar Ethereum.

Werkzaam als senior beveiligingsingenieur

Interessant is dat Ahmed op het moment van de hacks werkzaam was als senior beveiligingsingenieur voor een groot internationaal technologiebedrijf en leiding gaf aan het bugbountyprogramma van Amazon, aldus Bloomberg. Na zijn arrestatie in New York in juli, op beschuldiging van bankfraude en geld witwassen, bekende Ahmed in december schuld aan één aanklacht van computerfraude.

Recentelijk is Ahmed werkzaam bij een start-up in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens zijn rechtszaak zei hij tegen Inner City Press: “Ik was getuige van hacks, ik vond een manier om de slimme contracten van een crypto-exchange te exploiteren. Ik ging in therapie.”

Hack nieuws

Groot crypto scamschandaal: $71 miljoen aan Bitcoin verduisterd
Grootschalige hack van Poloniex en geldwitwaspraktijken via Tornado Cash opgemerkt
26-jarige Nederlander gearresteerd voor witwassen: $12,2 miljoen aan crypto in beslag genomen
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC