Blockchain

Daimler wil blockchain inzetten voor verzamelen data

Ocean Protocol, een gedecentraliseerd protocol voor de uitwisseling van gegevens dat de focus op het verzamelen hiervan richt, heeft een proefproject aangekondigd met de fabrikant van Mercedes Benz: Daimler AG.


Beschermen privacy van gegevens

In deze aankondiging wordt duidelijk dat een dochteronderneming van Daimler AG in Zuidoost-Azië de gegevens van het bedrijf zal verzamelen en hier inkomsten mee zal genereren. Deze dochteronderneming focust zich naar verluidt enkel op blockchain gebaseerde oplossingen.

Om de privacy van de gegevens van Daimler te beschermen, heeft Ocean Protocol onlangs het ‘Compute-to-Data’-protocol gelanceerd. Alhoewel de privacy van de gegevens bewaakt wordt, kunnen derden wel toegang krijgen tot een deel van de gegevens die ter beschikking worden gesteld, zodat deze wel geanalyseerd en geaggregeerd kunnen worden.


Schaalbare blauwdruk voor implementatie

Door de pilot hopelijk met succes uit te voeren, hoopt Ocean dat hiermee meer samenwerkingen zullen worden uitgevoerd met grote internationale bedrijven. De pilot wordt hierbij beschreven als een schaalbare blauwdruk voor implementatie, die op aanvraag kan worden aangepast.

Ook Daimler lijkt tevreden met de samenwerking: “Wij geloven in de kracht van de blockchain-technologie, waarmee de waarde van data op een gedecentraliseerde manier kan worden beschermd.”, aldus de vice-president van de IT-afdeling bij Daimler AG.


Eerste grote initiatief

Naar verluidt is deze pilot het eerste grote initiatief dat gebruik maakt van de ‘Compute-to-Data’-protocol dat onlangs door Ocean gelanceerd is. Dit protocol streeft ernaar om entiteiten de mogelijkheid te bieden om de privacy van hun gegevens te waarborgen, terwijl derden wel specifieke rekenopdrachten kunnen uitvoeren op deze informatie. De resultaten die hieruit voortvloeien kunnen vervolgens worden verpakt voor het genereren ven inkomsten, of eventueel worden gedeeld voor bijvoorbeeld wetenschappelijke of technologische onderzoeken. Het protocol biedt dan ook zeker een enorme potentie.