Regulatie Nieuws

De ECB gaat werken aan een digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat een digitale euro ontwikkelen, zo meldde de bank op een persconferentie.


Er komt een digitale euro

De ECB gaat eerst twee jaar lang onderzoeken hoe de digitale euro eruit moet komen te zien. Daarna zal het nog eens drie jaar duren voordat de munt ingevoerd zal gaan worden. Volgens de centrale bank duurt het zo lang omdat de munt met uiterste precisie ontworpen moet worden. Anders kan het de hele economie en samenleving ontwrichten.

Mensen kunnen de digitale euro straks stallen op een rekening, of wallet die direct wordt beheerd door de ECB en dus niet door een commerciële bank, zo meldt Reuters. Een slecht teken voor commerciële banken zou je dan denken, maar dat lijkt mee te vallen. Er komt namelijk een maximum van een paar duizend digitale euro per persoon. Dit omdat de ECB de commerciële banken anders weg zou concurreren.

Of de digitale euro gebruik zal maken van blockchain technologie is nog niet bekend.

Wat wij als Nederlandse consumenten gaan merken van de digitale euro is nog niet duidelijk. De bank wil vooral een digitale euro maken om de veiligheid van digitaal betalingsverkeer te waarborgen. Bijna alle transacties worden tot nu toe namelijk verwerkt door bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn, zoals Visa en Mastercard. De ECB maakt zich daarom zorgen over de privacy en kosten van de gebruikers bij deze bedrijven. Met een digitale euro wil de centrale bank ervoor zorgen dat niet alleen private bedrijven digitale betalingen verwerken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App:

appstore
playstore

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten