HongKongETF
Regulatie

De financiële toezichthouder van Hongkong opent de deur voor spot-crypto-ETF’s

In een recente ontwikkeling heeft Hong Kong aangekondigd klaar te zijn voor de introductie van spot-crypto-ETF’s (exchange-traded funds). Op 22 december onthulde de financiële toezichthouder van de stad, de Securities and Futures Commission (SFC) samen met de Hong Kong Monetary Authority (HKMA), de de facto centrale bank, dat ze bereid zijn aanvragen voor dergelijke fondsen te ontvangen.

Herziening van huidig beleid

Deze aankondiging volgt op een herziening van het huidige beleid voor tussenpersonen die betrokken zijn bij activiteiten gerelateerd aan virtuele activa. De SFC is nu open voor aanvragen voor de autorisatie van verschillende fondsen, waaronder Virtual Asset Spot ETF’s, naast de al bestaande crypto futures ETF’s.

In een aparte circulaire, eveneens uitgegeven op 22 december, heeft de SFC criteria uiteengezet voor fondsen om direct te investeren in identieke spot Virtual Asset (VA) tokens die beschikbaar zijn voor het publiek in Hong Kong op door de SFC gelicentieerde Virtual Asset Trading Platforms (VATP’s).

Alle transacties moeten via geautoriseerde of gelicentieerde instellingen plaatsvinden

De toezichthouder benadrukt dat alle transacties uitgevoerd door deze ETF’s via door de SFC gelicentieerde cryptoplatforms of geautoriseerde financiële instellingen moeten plaatsvinden. Bovendien zijn zowel inschrijvingen als aflossingen in natura en in contanten toegestaan voor deze ETF’s.

Op het gebied van bewaring, moet de trustee of bewaarder van het fonds de cryptobewaringsfunctie delegeren aan een door de SFC gelicentieerd VATP of aan platforms die voldoen aan de normen vastgesteld door de HKMA.

Waardering van virtuele activa

Voor de waardering van virtuele activa wordt van fondsbeheerders verwacht dat ze een indexeringsaanpak volgen gebaseerd op het handelsvolume van VA op grote handelsplatforms. Fondsen met een cryptoblootstelling van meer dan 10% van hun intrinsieke waarde moeten vooraf overleggen met de SFC.

Deze stap van Hong Kong staat in schril contrast met de strenge houding van het vasteland van China ten opzichte van cryptocurrency-activiteiten. Hong Kong heeft dit jaar juist de deuren geopend voor cryptobedrijven en werkt actief samen met banken. In oktober 2022 heeft de stad beleidsverklaringen over cryptocurrencies gepubliceerd om zijn status als wereldwijd financieel centrum te versterken. Bovendien lanceerde Hong Kong in juni een crypto-licentiesysteem voor handelsplatforms voor virtuele activa, waardoor gelicentieerde beurzen retailhandelsdiensten konden aanbieden.