Ethereum Nieuws

Deep Dive: De staat van Ethereum

In de Deep Dive van vandaag gaan we dieper in op de staat van Ethereum (ETH) in de huidige markt. Het afgelopen jaar is de crypto markt begonnen aan een sterke opmars en zag ethereum haar koers tot ruim boven de $2.000 stijgen.

Om een beter beeld te krijgen van hoe ethereum zich ontwikkeld heeft in de afgelopen weken en wat we kunnen verwachten in de toekomst nemen we een duik in de recente ontwikkelingen rondom de crypto markt, inspecteren we de on-chain data en voeren we een prijsanalyse uit. Ga met ons mee op deze diepgaande ontdekkingsreis.

Recente Ontwikkelingen

In deze sectie duiken we in een aantal van de opvallendste ontwikkelingen op het Ethereum netwerk in de afgelopen weken. Zo steeg de koers tot niveaus die we al bijna een jaar niet hebben gezien en is het netwerk sterk bezig met nieuwe ontwikkelingen waaronder de veelbesproken Shapella upgrade. 

Koers bereikt niveaus van bijna een jaar geleden

De koers van Ethereum steeg afgelopen weken tot het hoogste niveau in 11 maanden tijd. Het laat zien dat het netwerk een flinke opmars heeft gemaakt en een deel van de verliezen van 2022 heeft rechtgetrokken. De opmars volgt nadat de Shapella-upgrade live ging en er een miljoen aan ETH vanuit staking-protocollen werd gehaald.

Shapella upgrade van Ethereum is live

De langverwachte Shapella-upgrade is live gegaan op het Ethereum netwerk. Dit betekent dat validators nu hun Ethers kunnen unstaken. De Shapella-upgrade markeert een belangrijke stap in de overstap van Ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Het is afwachten of de mogelijkheid om ETH  op te nemen zorgt voor een nieuwe toevoer of een uitstroom van tokens. Sommigen geloven dat grote investeerders nu meer vertrouwen krijgen in het staken van ethereum en dat dit voor een stijging in de koers zal zorgen.

Een duik in de Data

De recente ontwikkelingen in de crypto markt en onder andere ethereum laten zien dat de markt niet blijft groeien. In deze sectie duiken we dieper in op verschillende data om te kijken of de veranderingen in de macro-economische markt ook terug te zien zijn in on-chain data en analyseren we de huidige koers van ETH.

On Chain analyse

On-chain data kan nieuwe inzichten geven in de groei en adoptie van een netwerk. Hier nemen we een objectieve kijk naar de data en analyseren we het totaal aantal adressen, het aantal adressen dat 32 of meer Ethereum bezit, en de hoeveelheid Ethereum op exchanges.

Totaal aantal adressen

Het totaal aantal adressen op een netwerk geeft inzicht in de groei en adoptie van het netwerk. In Figuur 1 is het aantal adressen op het Ethereum netwerk afgebeeld over de afgelopen jaren. Hierin zien we dat het netwerk een imposante mijlpaal heeft gehaald in de afgelopen maanden, zo is sinds eind maart de mijlpaal van 175 miljoen adressen behaald. Een imposante mijlpaal, ter vergelijking: het XRP netwerk heeft momenteel 4 – 5 miljoen adressen (wat betekent dat Ethereum ruim 35x zoveel adressen heeft als XRP terwijl de marketcap ongeveer 10x zoveel is).

Totaal aantal adressen op het Ethereum
Figuur 1: Totaal aantal adressen op het Ethereum netwerk – Bron: Glassnode

Aantal adressen met meer dan 32 ETH

Het bezitten van minimaal 32 ETH vertegenwoordigt een significante waarde (met de huidige koers is dat bijna $64.000) maar vertegenwoordigt ook een significant aantal voor het netwerk. Zo kunnen adressen die minimaal 32 ETH bezitten hun coins gebruiken om te staken op het Ethereum 2.0 netwerk.

Sinds het beschikbaar komen van staken op de nieuwe 2.0 versie van het netwerk is het volgen van het aantal adressen dat meer dan 32 ETH bezit een metriek om inzicht te krijgen in de adoptie van het Ethereum 2.0 protocol. Als we kijken naar Figuur 2 zien we het aantal adressen dat meer dan 32 ETH bezit over het afgelopen jaar. Wat direct opvalt is de sterke toename die zich in maart voordoet alvorens we een sterke afname zien tot een nieuw dieptepunt voor dit jaar.

Zo is er een lokale piek te zien in maart van bijna 131.400 adressen die meer dan 32 ETH bezitten die momenteel zijn gezakt naar ongeveer 128.500 adressen, dit komt neer op een daling van ruim 3,3% in slechts een maand tijd. Deze daling is niet geheel gek met het aantreden van de Shapella upgrade wat gebruikers de mogelijkheid geeft om hun coins te unstaken.

Aantal adressen met meer dan 32 ETH
Figuur 2: Aantal adressen met meer dan 32 ETH – Bron: Glassnode

Afname van de hoeveelheid ethereum op exchanges

Het volgen van de hoeveelheid crypto op een exchange kan inzicht geven in de verkoopdruk. Een grote toestroom betekent over het algemeen dat de verkoopdruk toeneemt.

Over het algemeen sturen investeerders hun coins naar exchanges om te verhandelen, een toestroom naar exchanges betekent dus een toename in het aanbod, wat een drukkend effect kan hebben op de koers. Wanneer het tegenovergestelde gebeurt, halen gebruikers hun tokens juist van exchanges af, zorgt dit voor een afname van het verhandelbare aanbod en kan het juist zorgen voor een toename in de koers.

In Figuur 3 is de net positie verandering van ethereum te zien op exchanges (een verzameling van alle ethereum op de grote exchanges) in het afgelopen jaar. Het valt direct op dat er in het afgelopen jaar voornamelijk een grote uitstroom van ethereum is geweest en dat de uitstroom recent weer aan het toenemen is, zo is er op 19 april bijna 550.000 ETH van exchanges gehaald. Het laat zien dat investeerders over het algemeen aan het accumuleren zijn, ook tijdens de prijsstijging van de afgelopen maanden.

Net positie veranderen van ethereum op exchanges
Figuur 3: Net positie veranderen van ethereum op exchanges – Bron: Glassnode

Prijs analyse

De ethereum koers kent een volatiele paar maanden. Zoals is te zien in Figuur 4 zien we dat de koers aardig heeft bewezen in de afgelopen 90 dagen. In begin maart zagen we nog een lokale daling van de prijs tot onder de $1.400 alvorens de koers een sterke opmars zag en steeg tot een prijs van  bijna $2.130, een stijging van ruim 50% in slechts een maand tijd. De laatste dagen ondervindt de prijs een retractie terug onder $2.000.

Koersontwikkeling van ETH in de afgelopen 90 dagen
Figuur 4: Koersontwikkeling van ETH in de afgelopen 90 dagen – Bron: CoingGecko

Om een beter beeld te krijgen of de huidige koers relatief hoog of laag is voor ethereum, nemen we een kijkje naar de metriek in Figuur 5. Hierin wordt met verschillende kleuren het sentiment van de markt aangegeven aan de hand van de ethereum koers in relatie tot de gemiddelde aankoopwaarde van de markt (gemiddelde koers waarop alle ethereum samengenomen is gekocht.

Rood betekent capitulatie en dat de koers relatief goedkoop is, oranje betekent dat de markt hoopvol is (bij een stijgende koers) en geel betekent optimisme. Het geeft inzicht dat de snelle koersstijging van afgelopen maanden het sentiment flink heeft doen veranderen en dat de markt wat hebzuchtiger begint te worden en dat een kleine correctie wellicht op de loer ligt.

Inzicht in sentiment in de markt
Figuur 5: Inzicht in sentiment in de markt – Bron: Glassnode

Conclusie

Het Ethereum netwerk maakt flinke ontwikkelingen door zoals het live gaan van de Shapella upgrade, wat het mogelijk maakt voor netwerkgebruikers om hun ETH te unstaken. On-chain zien we ook dat het aantal adressen op het netwerk nieuwe records bereikt, met momenteel ruim 175 miljoen adressen op het netwerk.

Ook zien we dat in de afgelopen maanden er vrijwel continu ethereum van exchanges wordt gehaald, recent bedraagt dit zo’n 550.000 ETH per dag. Dit betekent dat het verhandelbare aanbod op de exchanges afneemt wat de koers kan doen stijgen op de korte termijn. Wel zien we dat het aantal adressen dat meer dan 32 ETH bezit langzaam afneemt, wat in lijn is met het aantreden van de Shapella upgrade. Het kan een indicatie zijn dat gebruikers minder zeker zijn om hun coins lange termijn vast te houden.

Ethereum nieuws

Aantal Ethereum tokens op beurzen zakt naar laagste punt ooit
Roger Ver: Ethereum staat onbetwist aan de top van wereldwijde crypto-adoptie
KuCoin gooide voor miljoenen dollars aan Ethereum op de digitale brandstapel
Meer nieuws

Meest gelezen

Amerikaans schuldplafond akkoord: mogelijke gevolgen voor crypto
AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet