Ethereum logo, Ether
Ethereum

Deep Dive: De status van het Ethereum netwerk

In deze deep dive nemen we een kijkje naar de on-chain data van het Ethereum (ETH) netwerk om inzicht te krijgen in de status van het netwerk. In 2022 hebben we een sterke daling in de koers van Ethereum gezien en de rest van de cryptomarkt. In deze analyse vergelijken we de on-chain data van het project met de koers en sentiment en of deze wel gerechtvaardigd zijn.

In het afgelopen jaar zien we dat Ethereum in nasleep van de FTX crash en de algehele bearmarkt een flinke daling in de koers heeft ondervonden. Zo daalde de koers van Ethereum in de afgelopen 365 dagen met 67% met een huidige koers van ongeveer $1270.

Ethereum koers newsbit
Figuur 1: Ethereum koers 1 week per candle – Bron: Tradingview

On-chain Analyze

In deze sectie verdiepen we ons in de on-chain data van het Ethereum netwerk en analyseren we de groei en adoptie van het netwerk. De analyse wordt uitgevoerd door middel van verschillende metrieken zoals de netwerkactiviteit (uitgedrukt in het het aantal transacties op het netwerk en DeFi gebruik) en de netwerk groei (uitgedrukt in aantal wallets).

Netwerkactiviteit

De netwerkactiviteit is een belangrijke metriek voor een gezond netwerk.Des te meer activiteit op het netwerk des te meer vraag er is naar de onderliggende token. Om inzicht te krijgen in de netwerkactiviteit kijken wij naar het aantal transacties op het netwerk en de groei ervan en het gebruik van DeFi (Decentralized Finance) protocollen.

Netwerk Transacties

In Figuur 2 is het aantal transacties te zien op het Ethereum netwerk. Duidelijk is dat het aantal transacties op het netwerk een afnemende trend heeft ondervindt in de afgelopen maand. Opvallend is dat in december er nog een sterke piek te zien is in het aantal transacties van ruim 1,9 miljoen transacties op een dag. Momenteel zien we gemiddeld ongeveer 900.000 transacties per dag.

Hoewel er een afname is in het aantal transacties is het totaal aantal transacties relatief nog steeds erg hoog op het netwerk, ter vergelijking Bitcoin (BTC) ondervindt momenteel ongeveer 300.000 transacties per dag (bron; Glassnode) en Cardano (ADA)  ondervindt gemiddeld 230.000 transacties per dag (bron; Messari).

Desondanks is het aantal transacties relatief sterk gebleven het afgelopen jaar ondanks de bear market, in de piek van de markt zagen we gemiddeld 1,2 miljoen transacties per dag waar dat momenteel 0,9 miljoen transacties per dag bedraag. Dit komt neer op een daling van 25% terwijl we de prijs met meer dan 70% zagen dalen ten opzichte van de piek.

Totaal aantal transacties Newsbit
Figuur 2: Totaal aantal transacties – bron: Glassnode

Total Value Locked (TVL)

TVL is een metriek die inzicht geeft in het totaal aan Ethereum dat in DeFi protocollen “vast” zit (ofwel “gelocked”). Een voorbeeld van een DeFi toepassing is het inzetten van tokens door gebruikers in protocollen om wissel paren in decentrale exchanges mogelijk te maken, hiervoor krijgen ze een periodieke vergoeding.

In Figuur 3 is de TVL van Ethereum te zien in dollars. Duidelijk is dat de TVL flink is gedaald sinds de bear market. Dit heeft te maken met de daling van de koers van Ethereum en daling in vertrouwen van DeFi protocollen door het optreden van hacks en het falen van sommige protocollen. Tijdens de piek zagen we meer dan $100 miljard in DeFi protocollen, momenteel is dit afgezakt naar $23,59 miljard (een daling van meer dan 75%).

Hoewel de daling erg groot is is het opvallend dat er nog steeds ruim $23 miljard locked is op het Ethereum netwerk. Dit is een stuk groter dan concurrentie zoals Cardano die slechts $55,14 miljoen locked heeft in DeFi protocollen (bron; DefiLlama).

Total Value Locked Ethereum in dollars Newsbit
Figuur 3: Total Value Locked Ethereum in dollars – bron: DeFiLlama

Netwerk groei

De groei van een netwerk is belangrijk om overtuiging te houden in de competitiviteit van een netwerk. Met veel concurrerende projecten in het crypto landschap kan afnemende groei een indicatie zijn van dalende groei en gebruik van een netwerk.

Wallets

Het totaal aantal adressen op het netwerk en de groei ervan is een indicatie van de netwerk adoptie. In Figuur 4 zien we het totaal aantal adressen op het netwerk. Het wordt direct duidelijk dat het aantal wallets op het netwerk sterk blijft stijgen in de afgelopen jaren, ook in de huidige bear market. Zo zit het Ethereum netwerk momenteel al op ruim 168 miljoen adressen. Een imposant aantal en een stuk meer dan andere altcoin netwerken zoals Cardano die nu ongeveer 3,8 miljoen wallets op het netwerk heeft.

Totaal aantal adressen Newsbit
Figuur 4: Totaal aantal adressen – bron; Glassnode

Whales

Whales worden ook wel het “slimme geld”, het zijn vermogende personen of organisaties die veel invloed op de markt kunnen uitoefenen en crypto proberen te kopen of te verkopen op juiste momenten in de markt. Door een kijkje te nemen wat het grote geld doet kunnen we inzicht krijgen of het sentiment begint om te draaien, het instromen van veel geld legt immers een goede basis voor een koersstijging.

Whales met meer dan 1000 ETH

In Figuur 5 is te zien hoeveel adressen op het netwerk meer dan 1000 ETH bezitten (met de huidige koers een waarde van meer dan $1,2 miljoen). In aanloop van de koersstijging van de markt en Ethereum in 2021 zagen we veel whales hun ETH verkopen en daalde het aantal wallets met meer dan 1000 ETH flink. Nu de markt wat is afgekoeld zien we de afgelopen maanden een licht stijgende trend ontstaan, dit geeft een indicatie dat de whales langzaam aan het accumuleren zijn op de huidige koers.

Aantal Ethereum adressen met meer dan 1000 ETH Newsbit
Figuur 5: Aantal Ethereum adressen met meer dan 1000 ETH – bron; Glassnode

Naast whales zijn kleine gebruikers ook aan het accumuleren op de huidige koers (zie Figuur 6). Als we een kijkje nemen naar het aantal adressen op het netwerk dat meer dan 1 ETH bezit zien we dat de trend al langere tijd sterke groei laat zien. Het geeft een beeld van de continue adoptie en instroom van gebruikers op het netwerk ondanks de bear market.

Aantal Ethereum adressen met meer dan 1 ETH
Figuur 6: Aantal Ethereum adressen met meer dan 1 ETH – bron; Glassnode

Conclusie

Uit de on-chain data van Ethereum wordt duidelijk dat de fundamentals van het netwerk nog steeds sterk staan. De bear market heeft zeker invloed gehad op het netwerk, zo is het aantal transacties op het netwerk afgenomen en is de Total Value Locked flink gedaald. Echter met name de netwerk groei blijft sterk, in vergelijking tot ander altcoin projecten heeft Ethereum een stuk meer wallets dan bijvoorbeeld een Cardano (168 miljoen vs. 3,8 miljoen). Ethereum staat daarmee terecht aan kop als grootste altcoin. Daarnaast zien we ook dat zowel whales en kleinere gebruikers Ethereum blijven accumuleren op de huidige koers. Hoewel de fundamentals sterk zijn in de huidige markt blijft de kans aanwezig dat de koers verdere zakt.

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’