Altcoin Nieuws, Bitcoin Nieuws

Deep Dive: Wat is de reden van de recente crypto rally?

In deze deep dive duiken we dieper in op de recente marktontwikkelingen. Afgelopen week zagen we namelijk een sterke stijging in de crypto markt, zo steeg Bitcoin (BTC) de afgelopen 7 dagen met 24.3% (bron; Coingecko). Naast Bitcoin zijn ook verschillende altcoins een imposant resultaat, een van de koplopers is Decentraland (MANA) die met bijna 80% steeg in de afgelopen 7 dagen. De sterke markt rally is een opluchting te midden in de bearmarkt die ruim een jaar geleden op gang kwam.

Bitcoin koers presteert beter dan de rest van de kapitaalmarkt

De sterke prijs performance van Bitcoin krijgt met name meer gewicht als de koers wordt vergeleken met de rest van de kapitaalmarkt. In Figuur 1 is de Bitcoin koers over de afgelopen twee weken te zien vergeleken tot andere assets. Hoewel de rest van de markt ook een lichte stijging zag stijgt Bitcoin met kop en schouders boven de groep uit.

Bitcoin koers ten opzichte van de rest van de kapitaalmarkt
Figuur 1: Bitcoin koers ten opzichte van de rest van de kapitaalmarkt – bron: Seeking Alpha

On-chain Analyse van de cryptomarkt

De positieve prijs bewegingen stemmen veel investeerders hoopvol dat de bodem van Bitcoin mogelijk al bereikt is. In deze deep dive kijken we naar de on-chain fundamentals van de crypto markt om beter te begrijpen of de recente prijsactie terecht is. In de analyse kijken we naar verschillende metrieken, met name gefocust op Bitcoin. Zo analyseren we het gedrag van whales, de bitcoin mining moeilijkheid en kijken we naar de halving. Bitcoin heeft historische gezien een leidende rol in de crypto markt, zo is Bitcoin vaak de eerste die uit een bearmarkt weet te klimmen en de rest van de markt volgt.

Whales kopen in grote hoeveelheden Bitcoin

De activiteit van grote investeerders, bekend als “whales“, kan een aanzienlijke impact hebben op de crypto markt vanwege hun grote bezit van ten minste 1.000 Bitcoin. Kleinere whales zijn investeerders of gebruikers die tussen de 100 – 1000 Bitcoin op hun wallets hebben. In een eerder artikel op onze site deelde we al mee dat deze grotere en kleinere whales gezamenlijk ongeveer 37.100 BTC hebben gekocht voor een totaalwaarde van ongeveer $1,7 miljard.

Deze toename van de vraag van grote walvissen kan een positief effect hebben op de Bitcoin-markt, omdat het aangeeft dat deze investeerders geloven in de toekomstige waarde van de cryptocurrency. Analisten zijn van mening dat dit ook een teken is van groeiend institutioneel geld dat naar de Bitcoin-markt stroomt, wat kan bijdragen aan verdere stabilisatie en groei van de prijs van Bitcoin.

De grafiek van Santiment in Figuur 2 laat zien hoe sterk het aantal kleine whales (100 – 1000 Bitcoin op hun wallets) flink is toegenomen in de afgelopen weken. In de laatste 8 weken zijn er 416 meer wallets bijgekomen die meer dan tussen de 100 – 1000 BTC bezitten. Dit komt neer op een 3,04% stijging. Met de groeiende belangstelling van institutionele investeerders en recente aankopen door grote walvissen, hopen analisten dat de Bitcoin-markt rally zal aanhouden.

Stijging in het aantal adressen met 100 - 1000 BTC
Figuur 2: Stijging in het aantal adressen met 100 – 1000 BTC – bron: Santiment

Bitcoin Mining Moeilijkheid

De mining moeilijkheid geeft inzicht in de mate van competitiviteit van de Bitcoin miners. Hoe meer miners deel nemen aan het minen van Bitcoin des te moeilijker het wordt om Bitcoin te minen. Het netwerk past automatisch de moeilijkheid aan, hiermee wordt het netwerk steeds veiliger. De mining moeilijkheidsgraad heeft historisch gezien inzicht in de overtuiging van miners in het netwerk. Wanneer de moeilijkheidsgraad omhoog gaat zijn dus veel miners bereid tijd en moeite te stoppen in het mining van Bitcoin tokens, dit zullen zij alleen doen als zij ook daadwerkelijk geloven dat de tokens in de toekomst meer waard zullen worden. Dit is gezond voor het netwerk en een belangrijk speerpunt in de fundamentals van Bitcoin.

In Figuur 3 is te zien hoe de afgelopen zes maanden de mining moeilijkheidsgraad op het netwerk gegroeid is. Sinds augustus zien we een stijging van 36% en in de afgelopen week alleen al een groei van 10%. De sterke groei van afgelopen week zorgde voor een recordhoogte in de mining moeilijkheidsgraad van Bitcoin. Een bijzondere gebeurtenis wanneer meegenomen wordt dat de Bitcoin koers bijna 70% van haar piek zit. Deze ontwikkelingen bevestigen dat Bitcoin miners positief gestemd zijn over de toekomst van Bitcoin en stemt investeerders gerust dat de bodem wellicht al achter ons ligt.

Bitcoin mining moeilijkheidsgraad
Figuur 3: Bitcoin mining moeilijkheidsgraad – bron: Glassnode

Bitcoin Halving

De aanstaande Bitcoin halving -evenement in 2024 veroorzaakt opwinding onder crypto-investeerders. De halvering, die een verlaging van de beloningen voor miners met zich meebrengt, wordt gezien als positief voor de prijs van Bitcoin omdat het de uitgave van nieuwe Bitcoin vermindert. Miners krijgen namelijk minder Bitcoin uitgekeerd voor hun mining activiteiten. Sommige analisten voorspellen dat deze gebeurtenis het begin zou kunnen zijn van een nieuwe cyclus voor Bitcoin, die meestal 15-18 maanden vóór de halvering plaatsvindt.

In Figuur 4 is de Bitcoin prijs te zien samen met indicaties van de verschillende halvings. Hieruit is een trend te zien waarbij de Bitcoin bodem zoals eerder genoemd rond 15 – 18 maanden voor de volgende halving voorkomt. De volgende halvering zal naar verwachting plaatsvinden tussen maart en mei 2024, daarmee zou volgens de zojuist genoemde voorspelling Bitcoin zijn bodem hebben gevonden.

Bitcoin regenboog grafiek met halving
Figuur 4: Bitcoin regenboog grafiek met halving – bron: Blockchaincenter.net

Conclusie

Meerdere elementen lijken ten grondslag te liggen aan de huidige markt rally in de crypto markt en met name Bitcoin. Het aantreden van een nieuwe halving in 2024 geeft historisch gezien een goede inschatting van het optreden van een markt bodem, sommige investeerders geloven dat deze phase al is bereikt.

Daarnaast lijken Bitcoin miners positief gestemd over de toekomst en zien we een historische hoge Bitcoin mining moeilijkheidsgraad. Daarbovenop accumuleren whales op de lage koers, de grote hoeveelheid geld die zij in de markt brengen hebben uiteindelijk geleid tot de sterke prijsstijging van Bitcoin die daarbij de rest van de markt ook omhoog trok. Hoewel het sentiment richting de crypto markt wat lijkt om te slaan is de markt vooralsnog nog altijd in een bearmarkt. Daarmee is de kans nog altijd aanwezig dat we nog verdere correcties kunnen verwachten.

Bitcoin nieuws

Craig Wright verliest auteursrechtclaim op Bitcoin
Argo Blockchain mined 14% meer Bitcoin in Januari dan maand eerder
Death Cross verschijnt voor eerste keer ooit in de Bitcoin weekgrafiek
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist verwacht grote Bitcoin correctie en stapt uit de markt
Miljardair Palihapitiya verwacht Bitcoin koersexplosie na capitulatie van de Federal Reserve
Shiba Inu schiet met ruim 12 procent omhoog, wat is er aan de hand?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten