Regulatie

Deloitte: Crypto zal binnen 10 jaar Fiat-geld vervangen

Uit de jaarlijkse blockchain-enquête van Deloitte is gebleken dat 76% van de ‘financiële professionals’ denkt dat crypto’s in de komende 5-10 jaar zullen dienen als een sterk alternatief, of zelfs regelrechte vervanging voor fiat valuta’s.


Professionals zien crypto wel zitten

Deloitte is één van de “Big Four” accountantskantoren samen met KPMG, EY en PwC. Het bedrijf voert nu al vier jaar een blockchain-enquête uit. In de enquête van 2021 ondervroeg het bedrijf meer dan 1.000 financiële professionals in Brazilië, China, Hong Kong, Japan, Singapore, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het werd uitgevoerd tussen 24 maart en 10 april.

81% van de respondenten was het ermee eens dat de technologie mainstream is geworden. 73% vond dat hun bedrijf blockchain en digitale activa zou moeten gebruiken en een concurrentievoordeel zou verliezen als ze de technologie niet zouden gebruiken.

Ondanks dat waren de professionals niet alleen maar positief. 65% van de respondenten beschouwde de bestaande financiële infrastructuur als een van de grootste obstakels voor de acceptatie van digitale activa. 63% dacht dat cyberbeveiliging een andere barrière is en 60% zag obstakels in de regelgeving.

De zorgen zijn niet verrassend, aangezien de wettelijke kaders en technische infrastructuren nog veel achterlopen. Daarnaast zijn er tal van hacks geweest waar crypto tokens werden gestolen. Dit zal eerst opgelost moeten worden voordat crypto nog breder geaccepteerd zal worden.

Ondanks de uitdagingen heeft crypto een sterke aantrekkingskracht onder financiële professionals. 43% van de ondervraagden zei namelijk dat hun bedrijf uiteindelijk cryptocurrencies als betalingsoptie zou kunnen gebruiken, en 45% zou hun activa willen tokeniseren. 44% zei dat crypto hun instelling toegang zou geven tot gedecentraliseerde financiering (DeFi).