Blockchain

Digital Dollar project brengt Whitepaper uit

Een Amerikaanse denktank die streeft naar een gedigitaliseerde dollar, heeft een whitepaper uitgebracht met doelen en gebruiksscenario’s voor een digitale valuta van de Amerikaanse centrale bank.


De digitale dollar

Het artikel beschrijft bepaalde kernprincipes van wat het beschouwt als een digitale dollar en wat de voordelen ervan zullen zijn.

Het Digital Dollar Project is opgericht door voormalige leiders van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de dienstverlener Accenture. Eén van die oprichters is Daniel Gorfine, tot afgelopen herfst het hoofd van het fintech-kantoor van de CFTC.

Gorfine vertelt: “Wat we hebben geprobeerd te bereiken door middel van het digitale dollarproject is het stimuleren van actie vanuit de regering. Dit document is een belangrijke stap in die richting.”

De nieuwe whitepaper drukt de voormalig CFTC-voorzitter J. Christopher Giancarlo’s interesse uit om naast de traditionele financiële autoriteiten en bestaande betalingsmechanismen te werken met een digitale valuta.


Het testen van een nieuwe technologie

De whitepaper brengt een indrukwekkende reeks use-cases in kaart voor een digitale dollar – bijvoorbeeld de transactiecorridor tussen de Verenigde Staten en Mexico. Het kijkt ook uit naar toekomstige proefprogramma’s om deze use-cases uit te testen als afzonderlijke componenten:

“Door samenwerking met belanghebbenden, de publieke sector en onze adviesgroep willen we deze use cases verder verfijnen en potentiële pilots identificeren om de waardehypothesen te testen en ontwerpbeslissingen te informeren.”

Gorfine merkte het belang op van het onderverdelen van het brede scala aan taken dat naar verwachting door een digitale dollar zal worden gestroomlijnd:

“Het sturen kan in verschillende stukjes of happen gebeuren ten opzichte van het algemene onderwerp. je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat tokenisatie en de impact ervan op financiële inclusie en toegang worden onderzocht. Je kunt afzonderlijk kijken naar de uitkeringsprogramma’s van de overheid en hoe u kunt uitkeren aan individuele ontvangers. ”


Digitale dollar moet in overeenstemming zijn met huidige regels

In overeenstemming met de wens van het project om binnen de bestaande regelgevende grenzen te werken, wordt er uitdrukkelijk niet naar gestreefd het huidige monetaire systeem van Amerika te veranderen. Meerdere malen wordt vermeld dat het de valuta-indeling van de Federal Reserve naar financiële instellingen en vervolgens naar het publiek blijft handhaven:

“Een digitale dollar wordt verdeeld via de bestaande tweeledige architectuur van commerciële banken en gereguleerde tussenpersonen.”

Hoewel enkele nood wetgevingen hebben opgeroepen tot directe toegang van de consument tot rekeningen bij de Fed, legde Gorfine de voorgestelde structuur van het Digital Dollar Project uit als een gedeeltelijke poging tot decentralisatie:

“Vooral vertrouwen op de particuliere sector en gereguleerde banken en geldzenders lijkt een veel betere aanpak. Publieke oplossingen hebben alleen zin als er nog hiaten en problemen zijn om op te lossen. Als je nadenkt over de manier waarop de Fed zich ontwikkelde, probeerde ze het federale banksysteem en de daarmee samenhangende beleidsbeslissingen te decentraliseren. ”

De whitepaper roept ook op tot het functioneren van elke digitale dollar binnen de bestaande Know Your Customer- of Anti-Money Laundering-regels. Tegelijkertijd hebben zowel de whitepaper als de oprichters van het project in het verleden privacy als een belangrijp punt genoemd. Dat onderwerp moet nog worden bepaald op basis van de vierde wijziging en toekomstige wetgeving.

De pandemie van COVID-19 veroorzaakte veel discussie over hoe het financiële systeem opnieuw kan worden geconfigureerd om sneller te reageren, waaronder een aantal wetsvoorstellen waarin werd opgeroepen tot een digitale dollar.