Cryptocurrency

Cryptocurrency

Digitale valuta’s worden in Beijing beschouwt als nieuw slagveld in wereldwijde financiën

In Beijing, China, worden digitale valuta’s, zoals de Bitcoin (BTC), momenteel nog beschouwd als een nieuw slagveld in de wereldwijde financiënwereld. Hierdoor legt de People’s Bank of China (PBoC) de nadruk op de geopolitieke belangen van de ontwikkeling van deze digitale valuta. Momenteel wordt er door de centrale bank van het land namelijk een digitale valuta ontwikkeld.


Nieuw slagveld

In een artikel dat in het tijdschrift ‘China Finance’ gepubliceerd werd, betoogde dat Beijing het tempo van de ontwikkeling van de CBDC, de digitale valuta die door de PBoC ontwikkeld wordt, zou moeten versnellen. Op deze manier kan het land als allereerste een digitale valuta lanceren, in de wereldwijde race om een digitale fiat-valuta uit te geven.

Zo zou volgens het artikel China door de lancering van ’s werelds eerste digitale fiat-valuta de markt op dit gebied kunnen gaan leiden. Toch wordt deze markt nog beschreven als een nieuw slagveld van interstatelijke concurrentie.

Hierbij zouden aanzienlijke veranderingen in de geopolitieke status in de internationale financiën moeten plaatsvinden. Alleen op deze manier zou de wereldwijde dollarhegemonie door China kunnen worden doorbroken om bijvoorbeeld de yuan te internationaliseren.


130 octrooiaanvragen

In de race naar ’s werelds eerste digitale fiat-valuta, heeft de PBoC vanaf eind april 2020, nadat het een aanvullend onderzoek had uitgevoerd rondom cryptocurrencies, circa 130 octrooiaanvragen ingediend. Deze octrooiaanvragen waren allemaal gerelateerd aan cryptocurrencies, die het gehele scala van uitgifte, circulatie en implementatie omvatten.

In 2015 richtte de PBoC al een onderzoeksteam op die onderzoek zouden moeten doen naar digitale valuta’s en cryptocurrencies. Na een wat tragere start, heeft het onderzoeksteam in 2020 een enorme boost gekregen. Hierdoor heeft het dan ook veel octrooien kunnen aanvragen. Momenteel wordt bij de PBoC een digitale wallet voor de aanstaande valuta uitgebreid getest. Mocht deze goedgekeurd worden, kan deze worden geïmplementeerd in het systeem van de bank.


Grootschalige testen

Het land is al begonnen met grootschalige testen van de digitale valuta. Zo werd in augustus van dit jaar in Shanghai, Beijing, Guangzhou en Hong Kong een test uitgerold, waarbij circa 400 miljoen mensen betrokken waren. Hierdoor heeft een kleine 30% van de bevolking meegedaan aan het testen van de digitale versie van de yuan.

Alhoewel gepland staat voor eerder, heeft de PBoC in ieder geval een harde deadline voor de lancering van de digitale yuan. In 2022 staat namelijk de Olympische Winterspelen gepland in het land. Hier willen zij dan ook graag gebruik maken van de digitale valuta.

Alhoewel de race naar de allereerste digitale fiat-valuta nog op volle toeren draait, is onlangs bekend geworden dat Alibaba de race heeft gewonnen voor de meeste blockchain-patenten. Zij hebben er gedurende 2020 namelijk de grootste hoeveelheid patenten ingediend. In zijn totaliteit zijn er in de Verenigde Staten (VS) echter meer patenten aangevraagd. Hierdoor staat de VS momenteel op nummer 1 voor de meeste blockchain gerelateerde patenten, terwijl Alibaba op nummer 1 staat voor het bedrijf met de meeste aanvragen gedurende dit jaar.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten