Regulatie Nieuws

Directeur Chinese centrale bank: Crypto-adoptie is enorme uitdaging

Het traditionele financiële systeem heeft nog een grote uitdaging te overwinnen nu cryptocurrencies steeds sneller geaccepteerd worden. Met deze waarschuwing is de directeur van de Chinese centrale bank naar buiten gekomen.


Crypto-markt wordt steeds populairder

Wen Xinxiang is de directeur van de Chinese centrale bank. Hij heeft zijn grote bezorgdheid over de groeiende populariteit van cryptocurrencies en stablecoins gedeeld.

Dat de crypto-markt steeds populairder wordt is onder andere te zien in de totale marktkapitalisatie. Alleen Bitcoin (BTC) al heeft momenteel circa $800 miljard aan marktkapitalisatie. Stablecoins vertegenwoordigen inmiddels meer dan $120 miljard aan marktkapitalisatie. Hier zitten volgens Wen echter ook grote risico’s aan vast.


Belangrijkste uitdagingen

Eén van de belangrijkste uitdagingen is volgens Wen dat de crypto-industrie los staat van het traditionele betalingssysteem, dat door de commerciële banken en betalingsinstellingen ondersteunt wordt. Een gevolg hiervan is dat de macht van clearingorganisaties verzwakt wordt.

Tevens zou de vermeende anonimiteit van cryptocurrencies volgens Wen een hulpmiddel zijn voor de facilitering van illegale transacties zoals het witwassen van geld. Hij meldt het volgende:

“De uitdaging van virtuele valuta blijkt enorm te zijn. Wanneer het traditionele financiële systeem reageert op de concurrentie in de financiële sector van grote technologiebedrijven, kan het ook vertrouwen op traditionele methoden zoals wetgeving en toezicht om de antimonopolie-inspanningen te vergroten en de persoonlijke privacy en informatiebescherming te versterken.”


Anti-crypto-houding in China

De nieuwe opmerkingen van Wen lijkt de anti-crypto-houding te bevestigen die momenteel door de Chinese regering gehandhaafd wordt. Sinds begin dit jaar heeft de Chinese overheid meerdere maatregelen genomen tegen cryptocurrencies en het minen hiervan. Een gevolg hiervan is de recente verhuizing van onder andere Bitcoin-miners naar andere landen, door een mining-verbod in China.

Alhoewel de Chinese regering dus anti-crypto lijkt te zijn, experimenteren sommige lokale spelers nog steeds met cryptocurrencies en de achterliggende blockchain-technologie. Zo blijken stablecoins die gekoppeld zijn aan de digitale Yuan nu in opkomst te zijn. Het is echter nog te vroeg om te zeggen wat er met deze projecten gaat gebeuren. Ook is onbekend of de houding van de Chinese regering ten aanzien van cryptocurrencies in de toekomst zal gaan wijzigen, en zo ja, hoe.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten