Regulatie Nieuws

Directeur CPB: Nederland moet Bitcoin en andere crypto’s verbieden

De directeur van het Centraal Planbureau, genaamd Pieter Hasekamp, heeft vandaag in het Financieele Dagblad geschreven dat hij vindt dat Nederland Bitcoin en andere crypto’s moet verbieden.

Hasekamp vertelt dat een crypto crash onvermijdelijk is en dat Nederland daarom moet ingrijpen. Hasekamp wil echter geen toelichting geven bij het stuk.


“Nederland moet nú Bitcoin in de ban doen”

“Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de Bitcoin in de ban doen”, schrijft Hasekamp in de krant. Het CPB is een belangrijke adviseur van het kabinet. De heer Hasekamp is directeur sinds maart 2020.

Overheden en het verbannen van crypto’s is vaak geen succesvol verhaal, maar Hasekamp is niet bang dat een verbod op Bitcoin verdoemd is te mislukken. Wel zou een verbod zorgen voor een waardedaling van de cryptomunten.

“Bitcoin heeft zelf geen intrinsieke waarde en ontleept zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”


Een verbod op crypto’s in Nederland is onwaarschijnlijk

De uiteindelijke stap is volgens de directeur van de CPB een totaalverbod de handel en het bezit van cryptocurrencies. Maar in de praktijk zal dit bijna onmogelijk zijn om te handhaven. Crypto’s worden niet uitgegeven door financiële instellingen. Ze worden bovendien internationaal verhandeld en regeringen hebben er door het decentrale karakter in het algemeen weinig grip op. Wopke Hoekstra wees daarom in 2018 al eens een verbod op cryptocurrencies van de hand.

Verschillende economen vertellen dat de opvattingen van Hasekamp ouderwets zijn. Met dit soort standpunten staat hij innovatie in de weg waar we juist zo goed in zijn in Nederland. Daarbij komt dat heel veel cryptoprojecten wel degelijk intrinsieke waarde hebben.

“Het lijkt erop dat deze man geen flauw idee heeft waar hij het over heeft. En dat blijkt wel uit het feit dat hij geen commentaar op zijn stuk wilt geven.”

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten