Nieuws

Dit moet je weten over IBM’s nieuwe samenwerking met Stellar


Gisteren heeft IBM de lancering van een wereldwijd betalingssysteem genaamd World Wire aangekondigd. Dit systeem verbindt banken via het Stellar netwerk. In dit artikel lees je alles wat je moét weten over de nieuwe samenwerking.

 

Stellar en IBM kunnen financiële wereld hervormen

Het idee van World Wire is vooral gericht op grensoverschrijdende betalingen. Zoals we schreven in een eerder artikel hebben zes internationale banken een contract getekend om stablecoins te gaan maken voor het op systeem. Op dit moment bevinden er nog slechts twee valuta’s op het World Wire netwerk, namelijk:

Dat het een belangrijke ontwikkeling is zeker. Volgens experts kan het netwerk van Stellar het wereldwijde financiële systeem gaan hervormen. Het aansluiten van 6 banken geeft aan dat er potentie is. Toch is er nog veel onduidelijkheid over de technologie. In dit geven wij antwoord op de drie meest belangrijke vragen.


Vraag 1: Hoe werkt World Wire?

Het idee achter World Wire is vrij simpel. Banken gebruiken het om geld over te maken naar andere banken in de vorm van cryptocurrencies. Dit in plaats van de langzamere traditionele manier zoals het zogenaamde Swift netwerk. World Wire zorgt er dus voor dat transacties razendsnel verwerkt kunnen worden en er zonder problemen gewisseld kan worden tussen traditioneel geld en crypto’s.

Het idee lijkt hetzelfde als die van Ripple. Toch is er een fundamenteel verschil. Ripple maakt gebruik van een netwerk van crypto exchanges in verschillende landen om betalingen mogelijk te maken. World Wire daarentegen maakt gebruik van een real time market making functie om geld over te zetten naar cryptocurrencies.


Vraag 2: Wordt Stellar (XLM) meer waard door World Wire?

Het lijkt er absoluut op dat het een goede ontwikkeling is voor Stellar. De XLM koers steeg gisteren met ongeveer 10 procent sinds de eerste aankondiging. Maar het is onduidelijk hoe World Wire de XLM prijs gaat beïnvloeden.

Ook al wordt XLM gebruikt door grote banken dan nog is het de vraag of het de prijs omhoog gaat stuwen. World Wire voert high speed transacties uit en dat betekent dat er heel snel XLM tokens gekocht maar even snel weer verkocht worden. Dit zal de koers vrijwel niet beïnvloeden.

Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat IBM meer geïnteresseerd is in stablecoins. Ook dit is een reden om te twijfelen aan het gebruik van XLM tokens op het World Wire netwerk.


Vraag 3: Is dit slecht nieuws voor Ripple?

Zoals we eerder schreven is World Wire vergelijkbaar met het RippleNet. Beide technologieën gebruiken cryptocurrencies als een brug tussen banken. De vraag die we dan ook moeten stellen is of World Wire een bedreiging kan vormen voor Ripple.

Het is belangrijk om twee kanten te belichten. Aan de ene kant kan World Wire positief uitpakken voor Ripple. IBM kan ervoor zorgen dat meer banken gebruik gaan maken van de blockchain technologie en sommige van deze banken kan besluiten om het RippleNet te gebruiken. Dit betekent dus dat als IBM de markt betreedt er potentiële klanten voor Ripple bij komen.

Aan de andere kant kan het ook negatief uitpakken voor Ripple. IBM gaat absoluut concurreren met Ripple. Doordat IBM een grote naam is zullen banken snel geneigd zijn om het vertrouwen te geven aan deze instelling.

Daarnaast lost World Wire een probleem op die Ripple nog niet heeft opgelost, namelijk de volatiliteit. XRP heeft een bewegende marktwaarde wat betekent dat zelfs als banken binnen enkele seconden geld en crypto’s kunnen omwisselen de koersschommelingen gebruikers geld kunnen kosten. Bij World Wire komt dit probleem niet voor door het gebruik van stablecoins.

De aankomende tijd zal er nog niet veel te vrezen zijn voor Ripple. Maar zolang XLM en IBM het netwerk blijven ontwikkelen verwachten wij dat RippleNet een geduchte concurrent erbij krijgt.