Terraform Labs Logo
Bitcoin

Do Kwon zette naar verluidt illegale fondsen om van Luna naar Bitcoin

Openbare aanklagers in Zuid-Korea hebben illegale activa geïdentificeerd die verband houden met Do Kwon, mede-oprichter van Terraform Labs, en zijn medewerkers. Het gaat om 414,5 miljard won (ongeveer €288 miljoen), waarvan ongeveer 91,4 miljard won (ongeveer €63 miljoen) aan Kwon is gekoppeld.

Niet alles van Do Kwon kan worden teruggevorderd

Alhoewel Do Kwon in totaal meerdere miljoenen heeft verdiend, is het niet mogelijk om enige activa die aan hem zijn gekoppeld terug te vorderen of onder de jurisdictie van de Zuid-Koreaanse autoriteiten te laten vallen. Dit komt voornamelijk doordat de voormalige CEO, die nu is gearresteerd, naar verluidt de meeste illegale fondsen heeft omgezet in Bitcoin via buitenlandse crypto-uitwisselingen, in plaats van te investeren in fysieke activa. Dit werd gemeld in een artikel gepubliceerd in het Zuid-Koreaanse dagblad KBS.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben Binance verzocht om elke transactie in verband met Kwon te stoppen. Binance heeft bevestigd dat ze samenwerken met de aanklagers en alle benodigde hulp bieden.

Wij hebben de Koreaanse LE-autoriteiten de gevraagde hulp verleend. Aangezien we geen commentaar kunnen geven op lopende LE-onderzoeken, kunt u voor verder commentaar contact opnemen met de aanklagers.

Op zoek naar eigendommen van eigenaren van Terraform Labs

Zuid-Koreaanse aanklagers zijn actief op zoek naar eigendommen die verband houden met leidinggevenden van Terraform Labs om een deel van de illegale fondsen van het Terra-Luna-debacle terug te vorderen. Op 3 april hebben de aanklagers huizen en andere bezittingen in beslag genomen om voormalige Terra-medewerkers te ontmoedigen dingen te verkopen die mogelijk verband houden met rechtszaken.

Naast woningen in Seoul die eigendom zijn van voormalig CEO Shin Hyun-seong en anderen, hebben de aanklagers executieprocedures aangespannen tegen hun in het buitenland geregistreerde voertuigen, gronden in Hwaseong en Gapyeong in Gyeonggi-do, en Taean in de provincie Zuid-Chungcheong.

Terra Luna was een bloeiend crypto-ecosysteem gebaseerd op de algoritmische stablecoin Terra-USD classic (USTC). Echter, in mei 2022 werd de stablecoin losgekoppeld, wat binnen enkele dagen leidde tot een ineenstorting van het €36 miljard ecosysteem. Wat aanvankelijk werd beschouwd als een door de markt veroorzaakte gebeurtenis, bleek een duidelijk geval van fraude te zijn, met voormalig CEO Kwon als middelpunt. Volgens on-chain data heeft één entiteit in de 3 weken voorafgaand aan de depeg meer dan €412 miljoen aan USTC op de open markt gedumpt. 4 dagen na hun laatste verkoop begon USTC in te storten. En de entiteit achter de enorme stortplaats was niemand minder dan Terraform Labs.

Ondanks een arrestatiebevel van de Zuid-Koreaanse autoriteiten en een rode waarschuwing van Interpol tegen zijn naam, bleef Kwon als slot bijna een jaar lang arrestatie ontwijken voordat hij op 23 maart in Montenegro werd gepakt. Doordat zijn proces nog loopt is het nog niet bekend hoe hoog zijn straf exact zal zijn.

Bitcoin nieuws

Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen
Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken