Regulatie Nieuws

Drie Australische crypto-fondsen gesloten door financiële toezichthouder

De Australische versie van de Autoriteit Financiële Markten heeft drie crypto-fondsen gesloten, omdat ze volgens het overheidsorgaan niet aan de regels voldoen. Het gaat om een Bitcoin, een Ethereum en een FileCoin fonds.

Te breed publiek

De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) is van mening dat er in de documenten van de fondsen niet voldoende beschreven staat op welk publiek zij zich richten. In deze documenten staat normaal omschreven voor welke soort investeerder het product interessant is. Dit doen fondsen normaal gesproken op basis van de benodigdheden, doelen en financiële situatie van de beleggers.

“Het targetpubliek van de fondsen is te breed […] zeker gegeven de volatiliteit en speculatieve aard van de crypto-markt”, aldus de Australische versie van de SEC. In een verklaring geeft het financiële overheidsorgaan zelfs aan dat het de fondsen niet geschikt acht voor mensen met een “hoog” of “heel hoog” risicoprofiel. Ze zien ook een scenario waarin klanten van de fondsen geconfronteerd worden met een “totaal verlies” van vermogen.

Bescherming van investeerders

Uiteindelijk geeft ASIC aan dat ze de beslissing genomen hebben in het kader van de bescherming van particulieren. Precies dezelfde redenering die de Amerikaanse SEC iedere keer heeft als ze een Spot Bitcoin ETF afwijzen in de Verenigde Staten. Het vreemde daar is echter dat er reeds Bitcoin Futures ETFs zijn goedgekeurd, die in principe gebaseerd zijn op dezelfde markt. Dit zijn echter producten die niet per se voor particulieren zijn.

Het bedrijf dat de fondsen in Australië op de markt wilde brengen, Holon, heeft nog geen commentaar op de zaak gegeven. Het idee was om de Holon Bitcoin Fund, de Holon Ethereum Fund en de Holon FileCoin Fund samen met het Gemini van de Winklevoss-broertjes te runnen. Overigens is FileCoin een extreem vreemde naam naast Bitcoin en Ethereum. Wellicht was het beter geweest als ze het in eerste instantie daarbij hadden gehouden.

Regulatie nieuws

Democraten en Republikeinen zetten SBF onder druk om voor Congres te verschijnen
Elon Musk verwijdert het Twitter-account van Kanye West
Italië overweegt 26% belasting op cryptowinsten
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten