Police Car
Hack

Driejarig jongetje slachtoffer van een crypto ontvoering in Hong Kong

Op 3 juli vond er een ontvoering plaats in Tseung Kwan O, Hong Kong. Een driejarige jongen werd daar uit een druk winkelcentrum meegenomen. De ontvoerders eisten vervolgens losgeld van 660.000 Tether (USDT), wat neerkomt op ongeveer 5,15 miljoen Hongkongse dollar.

Daders eisen USDT

Nadat de daders het jongetje hadden ontvoerd, werden de ouders gecontacteerd met instructies om Telegram te downloaden en 660.000 USDT via een ‘over the counter’ platform te kopen en over te maken. Ze werden ook gewaarschuwd om geen contact op te nemen met de autoriteiten.

Desondanks schakelden de ouders de Hongkongse autoriteiten in, die snel en doeltreffend reageerden. Dankzij hun snelle handelen kon de jongen ongedeerd worden bevrijd en werden de verdachten gearresteerd. Dit incident liep dus met een sisser af, maar het is tekenend voor de toenemende gewelddadige misdaden in Hong Kong, waar dit jaar een stijging van 9,4% in georganiseerde misdaad is waargenomen.

De ontvoerders eisten USDT, een veelgebruikte stablecoin, als losgeld omdat transacties met USDT moeilijker te traceren zijn dan traditionele bankoverschrijvingen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties gebruiken criminelen steeds vaker digitale assets om hun sporen te verhullen en politieonderzoek te bemoeilijken. Gelukkig worden autoriteiten ook steeds bekwamer in de wereld van crypto- en blockchaintechnologie.

Crypto populair onder criminelen

Eerder dit jaar werd in de Chinese provincie Sichuan een illegale crypto-organisatie opgerold. Een ondergrondse crypto-bank werd ontdekt, die klanten hielp buitenlandse valuta om te wisselen voor USDT.

De organisatie faciliteerde ook de illegale handel in medicijnen, cosmetica en andere smokkelwaar. De autoriteiten arresteerden bijna 200 betrokkenen. In totaal verhandelde de organisatie voor maar liefst $1,9 miljard.

Deze twee voorbeelden zijn slechts enkele van de vele misdaden die met crypto in verband worden gebracht. De eigenschappen van crypto kunnen worden gezien als een tweesnijdend zwaard. Hoewel financiële anonimiteit en privacy een tegenwicht bieden tegen een steeds autoritairder financieel systeem, profiteren ook kwaadwillenden van deze eigenschappen. Dit vormt een dilemma waarvoor helaas nog geen oplossing in zicht is.

Hack nieuws

Indiase crypto exchange slachtoffer van grote hack
Cyvers detecteert verdachte transacties in WazirX’s Safe Multisig-wallet
LI.FI Protocol getroffen door exploit van $8 miljoen
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers