Regulatie Nieuws

Duitse toezichthouder BaFin stelt ‘case-by-case’-benadering voor NFT’s voor

De Duitse Federale Financiële Toezichthouder, BaFin, heeft nog geen definitieve classificatie voor Non-Fungible Tokens (NFT’s) als effecten vastgesteld. In plaats daarvan overweegt het bureau om NFT’s op een case-by-case basis te beoordelen en classificeren.

NFT’s voldoen niet aan effecten-criteria

Het BaFin Journal publiceerde op 8 maart een verklaring over de wettelijke classificatie van NFT’s. Op dit moment voldoen NFT’s niet aan de criteria om als effecten te worden beschouwd, volgens de toezichthouders. Echter, in de toekomst kan BaFin overwegen NFT’s als effecten te classificeren als bijvoorbeeld 1.000 NFT’s dezelfde terugbetalings- en renteverplichtingen hebben.

Een andere overweging is dat een NFT met documentatie over exploitatierechten of eigendom, zoals een distributiebelofte, als een investering kan worden beschouwd.

De case-by-case benadering

BaFin raadt aan om NFT’s op een case-by-case basis te classificeren als “crypto-assets”. Echter, volgens BaFin is de kans dat NFT’s als “crypto-assets” worden beschouwd nog kleiner dan dat ze als investeringen worden beschouwd vanwege het gebrek aan onmiddellijke uitwisselbaarheid en standaardisatie. NFT’s worden daarom niet beschouwd als “e-geld”.

Gezien de uitdagingen bij de classificatie, verwacht BaFin niet dat NFT’s zullen voldoen aan de licentievereisten van de Wet toezicht betalingsdiensten. Bovendien zijn NFT’s, afgezien van fungibels die als financiële instrumenten worden beschouwd, vrijgesteld van anti-witwastoezicht van BaFin. NFT’s die als slot echter individueel als “crypto-assets” worden beschouwd, zouden wel aan AML-toezicht moeten voldoen.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden