Regulatie

ECB: Europa moet klaar zijn om digitale Euro te lanceren

De Europese Centrale Bank heeft vandaag gezegd dat Europa klaar moet zijn om een digitale euro te lanceren als aanvulling op contant geld.


Komt er een digitale Euro?

De Europese Centrale Bank (ECB) zei vandaag dat Europa bereid moet zijn om een digitale euro uit te geven, gezien de manier waarop de digitalisering zich uitbreidt naar alle gebieden van het leven.

“De euro is van Europeanen en wij zijn haar hoedster. We zouden bereid moeten zijn om een digitale euro uit te geven, mocht dat nodig zijn ”, zegt Christina Lagarde, president van de ECB.

“De manier waarop we betalen veranderd in sommige landen snel,” zei Fabio Panetta, lid van de Directie van de ECB, in een blogpost. Hij voegde eraan toe dat centrale banken als hoeders en uitgevers van valuta worden geconfronteerd met deze kwestie van een digitale valuta.


De ontwikkeling van een digitale euro moet in volle gang zijn

De ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied hebben ook een rapport gepubliceerd waarin een beoordeling wordt gegeven van de economische, strategische, technologische en sociale keuzes die een rol spelen bij deze kwestie. Het rapport zal de basis vormen voor een openbare raadpleging die op 12 oktober 2020 van start gaat.

Het rapport concludeert dat een digitale euro klaar moet staan als en wanneer ontwikkelingen de uitgifte ervan noodzakelijk maken. Met andere woorden: de voorbereidingen voor een digitale euro moeten al in volle gang zijn.