Bitcoin (BTC) el salvador
Bitcoin

El Salvador: Bitcoin-revolutie is pas net begonnen

El Salvador was één van de eerste landen die van Bitcoin (BTC) een erkend wettelijk betaalmiddel maakte. Deze stap heeft logischerwijs enige weerstand gehad, maar lijkt zich op de lange termijn uit te kunnen betalen.

Belangrijke vooruitgang El Salvador

El Salvador bepleit een vrijemarkteconomie en een gedecentraliseerde aanpak, wat sterk contrasteert met de gecentraliseerde markten waarin de meeste financiële instellingen stevig geworteld zijn.

Sinds de eerste stap is El Salvador inmiddels uitgegroeid tot de Bitcoin-hoofdstad van de wereld. Maar niet iedereen is even enthousiast over deze gewaagde zet. Het succes van dit ‘experiment’ kan andere landen aanmoedigen om hetzelfde te doen, terwijl een mislukking ervoor kan zorgen dat andere landen het volledig vermijden. Dit is precies wat Bitcoin-tegenstanders willen bereiken: andere landen ontmoedigen om een gedecentraliseerde aanpak van hun economie te omarmen.

Alhoewel er enkele pogingen zijn geweest om het experiment als een “mislukking” af te schilderen, is het van essentieel belang om de moed van president Nayib Bukele te erkennen en te prijzen voor het uitdagen van de status quo. Als jonge en charismatische leider verdient Bukele erkenning voor zijn historische prestaties in El Salvador, ondanks de kritiek. Bukele, die op 37-jarige leeftijd aantrad, heeft al belangrijke vooruitgang geboekt in de geschiedenis van El Salvador.

Onafhankelijke en gerenommeerde opiniepeilingen over regeringen in Latijns-Amerika melden consequent dat Bukele, 3 jaar na zijn aantreden, een steunpercentage geniet tussen de 85% en 95% onder de burgers. Deze peilingen zijn objectief en vertegenwoordigen de collectieve stem van het volk. Bukele’s unieke stijl en ongecompliceerde aanpak hebben hem tot een rijzende ster op het continent gemaakt, die niet bang is om tegen de stroom in te gaan. Ondanks kritiek is hij onbetwistbaar succesvol geweest in zijn opzet.

CHIVO Wallet-downloads

Bijna een kwart van de burgers die de CHIVO WALLET, de Bitcoin-betaalapp van de overheid, hebben gedownload, blijven deze app gebruiken voor verschillende betalingen, volgens het Amerikaanse National Bureau of Economic Research. El Salvador heeft het afgelopen jaar een stijging van 52% van de inkomsten uit toerisme meegemaakt, waarbij meer dan 500 lokale toerismebedrijven de ontvangst van Bitcoin-betalingen hebben gemeld.

In september vorig jaar bereikten digitale wallet-overdrachten van buitenlandse ingezetenen naar hun families in El Salvador $96 miljoen, een stijging van 500% ten opzichte van maart van hetzelfde jaar. Bovendien betaalt momenteel 5% van de burgers belasting met Bitcoin. Dit is bijzonder belangrijk en essentieel in een land waar 70% van de bevolking zelfs geen bankrekening heeft, ondanks de geleidelijke invoering van het proces.

Het is nog niet bekend wat de volgende stap van El Salvador binnen de crypto-wereld precies zal gaan zijn.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken