Regulatie Nieuws

Elon Musk: ‘Ik ben de reden dat OpenAI bestaat’

Elon Musk is gefrustreerd over het feit dat OpenAI – het bedrijf achter ChatGPT – van plan is om zichzelf om te toveren tot een op winst gerichte onderneming. In gesprek met CNBC deelt Musk dat OpenAi zonder hem niet eens had bestaan en dat het oorspronkelijke idee van het bedrijf was om een non-profit concurrent van Google in het leven te roepen.

In de beginjaren van kunstmatige intelligentie was Google volgens Elon Musk de enige grote speler op dit gebied en daar moest OpenAI verandering in brengen.

Winstmotivatie is gevaarlijk

Verder in het gesprek noemt Musk de nieuwe winstmotivatie van OpenAI een gevaarlijke ontwikkeling. Waarschijnlijk vooral omdat hij zich zorgen maakt over de gevaren voor kunstmatige intelligentie voor de samenleving als je die op een ongecontroleerde wijze laat ontwikkelen.

Musk was ook één van de mensen die enige tijd gelden de petitie ondertekenden om de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie even te pauzeren, zodat we als mensheid beter kunnen nadenken over de gevolgen.

“Het voelt ergens raar dat een non-profit open-source bedrijf zichzelf kan omtoveren in een gesloten en door winst gemotiveerde onderneming. Stel je voor dat je een bedrijf zou financieren om het Amazoneregenwoud te redden en dat het vervolgens verandert in een houthakkerij”, aldus een verbouweerde Elon Musk.

De ondernemer zegt dit, omdat hij aanvankelijk 50 miljoen dollar investeerder in de oprichting en opzet van OpenAI. Dat het nu een door winst gemotiveerde onderneming wordt valt duidelijk koud op zijn dak.

Rechtszaak starten?

Musk stelt zichzelf in het gesprek met CNBC ook de vraag of het wel legaal is wat men bij OpenAI doet. Er lijkt een kans te zijn dat hij zijn juridische team op de kwestie zet om uit te zoeken of er met een rechtszaak nog iets te halen valt, zodat de switch van OpenAI mogelijk nog tegen te houden is.

“OpenAI is begonnen als een open-source bedrijf, vandaar de naam ‘Open’ AI […] maar nu is het een gesloten onderneming die volledig op winst gericht is en effectief onder de controle van Microsoft valt. Dat is niet wat ik daarmee wilde”, aldus Elon Musk.

Het klinkt alsof deze kwestie nog een staartje gaat krijgen en wij zitten natuurlijk vooraan om daar verslag van te doen.

Regulatie nieuws

Kan Amerika zijn rekeningen nog betalen na 1 juni?
Europese waakhond waarschuwt voor mogelijkheid bankrun op stablecoins
Presidentskandidaat DeSantis belooft Bitcoin te beschermen als hij verkozen wordt
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren