Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Erdoğan: “Turkse cryptowet is klaar voor parlement”

Het ontwerp voor een nieuwe Turkse cryptowet is klaar en zal binnenkort naar het parlement worden gestuurd. Dat zei de Turkse president Erdoğan vrijdag tijdens een persconferentie.


De status van crypto exchanges is van groot belang

“We zullen direct een stap zetten en het wetsontwerp naar het parlement sturen”, zei Erdoğan.

Hoewel Erdoğan deze keer niet veel details heeft onthuld, zei hij in september dat de regering “absoluut niet van plan is cryptocurrencies te omarmen”. Ondanks de harde woorden, is het niet de verwachting dat er een crypto-verbod komt.

De nieuwe wet zal waarschijnlijk de nadruk zal leggen op belastingen en de juridische status van crypto exchanges. Hierin zal worden bepaald of de exchanges behandeld moeten worden als banken of wisselkantoren.

De status van crypto exchanges zijn van belang omdat Turken ze steeds vaker gebruiken om de Turkse lira te verkopen voor aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoins. Dat is niet zo gek aangezien de Turkse lira is dit jaar met 34% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De stablecoins worden in het land dus massaal gebruikt als een veilige waardeopslag.


Het grote Lira probleem

“Hoewel oudere Turken nog altijd banken en wisselkantoren gebruiken om de Amerikaanse dollar te kopen, zijn crypto-exchanges erg populair onder mensen van 40 jaar en jonger. De nieuwe generatie koopt massaal aan dollar gekoppelde stablecoins op deze platforms, zo vertelt Bayraktar.

Crypto exchanges zijn 24/7 open en bieden betere tarieven dan banken of wisselkantoren als het gaat om de handel in vreemde valuta, legt hij uit.

Maar de Turkse regering wil juist dat mensen investeren in de lira. Deze week lanceerde het door de overheid gesteunde spaarrekeningen die zijn geïndexeerd aan de prijs van de Amerikaanse dollar. Het hoopt hiermee mensen aan te moedigen om hun dollars te verkopen en gewoon lira’s vast te houden.

“Crypto heeft een nieuwe strijd voor de Turkse regering toegevoegd aan het grote valuta probleem, zei Bayraktar. Nu moet de regering de mensen ervan overtuigen dat haar geld een betere waarde is.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten