Crypto Regulation
Regulatie

Estland vordert twee derde van licenties cryptobedrijven in

Estland, juist één van de landen die eerder geprezen werden als zeer cryptovriendelijk land, heeft gedurende 2020 meer dan 1000 licenties van cryptocurrency gerelateerde bedrijven ingetrokken.


Ongeveer 70% van de virtuele cryptobedrijven

Het zou in totaal gaan om de licenties van ongeveer 70% van alle virtuele cryptocurrency gerelateerde bedrijven die in het Europese land actief zijn. De overige 30% is echter niet volledig uit het oog verloren; enkele bedrijven hiervan hebben nog een aantal aandachtspunten om te verbeteren, aldus de regeringscommissie ter voorkoming van terrorismefinanciering en witwaspraktijken. Zij geven dan ook een verklaring voor de intrekking van zo veel licenties:

“Wij moeten de ontwikkelingen van nieuwe technologieën nauw volgen én de daarbij horende witwasrisico’s beheren.”

Veiko Tali, plaatsvervangend secretaris-generaal bij de bovengenoemde regeringscommissie

Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Voorkomen tweede witwasschandaal

Het totaal aantal bedrijven dat nu over blijft met een licentie, komt ongeveer op 400 uit. Afgelopen jaar waren er naar verluidt al ruim 900 cryptobedrijven actief in het land, waar nu dus bijna drie kwart van verwijderd is.

Een belangrijke reden die als motivatie gebruikt wordt voor het intrekken van deze licenties is het witwasschandaal van eerder dit jaar. In juni 2020 vond er namelijk een grootschalig witwasschandaal plaats, waar naar verluidt circa $220 miljard witgewassen werd. Bij dit schandaal waren destijds naar verluidt voornamelijk cryptobedrijven betrokken.

Waar het land eerder altijd als één van de pioniers gezien werd omtrent cryptocurrencies, wordt de regelgeving nu flink aangescherpt. Het land heeft inmiddels ook al de beter bekende ‘Know-Your-Customer’ (KYC)-procedure verplicht gesteld. Door zowel de lokale aanscherping als het verplichte KYC-proces wordt het voor cryptobedrijven aanzienlijk moeilijker gemaakt om aan een licentie te komen. Op deze manier wordt echter geprobeerd om nog zo’n enorm schandaal in de toekomst te voorkomen.