Ethereum Nieuws

Ethereum kruipt meer en meer richting totale censuur door OFAC-compliance

Op 15 september is Ethereum op succesvolle wijze overgeschakeld van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Die verandering brengt een hoop positieve dingen met zich mee, maar ook negatieve ontwikkelingen. Eén van die negatieve ontwikkelingen is het feit dat ruim 70 procent van de blokken worden geproduceerd door entiteiten die volledig onder de macht van de Amerikaanse overheid vallen.

74 procent van de blokken

Op het moment van schrijven is de situatie zo dramatisch, dat 74 procent van de blokken OFAC-compliant zijn. Dat wil zeggen dat ze de zwarte lijst van adressen van de OFAC, een belangrijke Amerikaanse autoriteit, in acht nemen bij de blokproductie. Dit betekent onder andere dat Tornado Cash transacties door deze entiteiten niet worden meegenomen. Hoe hoger dit percentage, hoe problematischer de situatie.

OFAC ethereum

Het zou overigens pas echt problematisch worden indien dit deel van het netwerk besluit om blokken die zich niet aan de regels houden te negeren. Dan zou ‘het feest’ helemaal compleet zijn en splitst het netwerk op in twee aparte delen. De kans dat zoiets gebeurt is niet enorm groot, maar je weet het nooit. Uiteindelijk is Bitcoin een krachtig idee vanwege de decentrale aard. Zodra dat op deze manier ondermijnd is, valt die kracht weg.

De Ethereum koers

Voor de Ethereum koers is de Merge tot nu toe vooral dubbel geweest. In aanloop naar de Merge steeg de koers flink, om vervolgens na het evenement aan een dump te beginnen. Inmiddels is er echter een post-Merge klim ingezet die zijn weerga niet kent. In ieder geval Bitcoin moet het op dit moment behoorlijk afleggen tegen Ethereum, dat in de afgelopen 24 uur alleen al een plus van 4,87 procent noteert.

Ook Bitcoin is overigens bezig met een kleine rally, want de koers staat momenteel op 21.400 dollar. Dat is een punt waarop Bitcoin lange tijd niet gestaan heeft. Het lijkt er dan ook op dat we tussen al het bearish geweld eindelijk weer wat te vieren hebben voor de markt. Een bull run kunnen we het nog niet noemen, maar het is een begin.

Ethereum nieuws

Ethereum Shanghai-upgrade gepland voor 2023
Bitcoin en Ethereum koers stijgen, maar de inflatie baart zorgen
Vitalik Buterin waardeert hulp van Coinbase bij Ethereum EIP-4844
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten