Non Fungible Token (NFT)
NFT

Ethereum NFT-royalty’s bereikten het dieptepunt in 2 jaar tijd

Het blockchain-analysebedrijf Nansen heeft onderzoek gedaan naar royalty’s die verdiend worden door NFT-projecten. Hieruit is gebleken dat deze NFT-Royalty’s hun laagste punt in 2 jaar hebben bereikt.

April van afgelopen jaar beste maand voor NFT-royalty’s

De gegevens uit dit onderzoek benadrukken het dieptepunt voor NFT-royalty’s vóór de impact van een recente daling van de bodemprijs van Bored Ape Yacht Club NFT’s. Ook is controverse rondom de lancering van de Azuki Elementals-collectie nog eens benadrukt.

De maand April van 2022 bleek het beste te zijn voor NFT-royalty’s. Deze maand zag een piek van NFT-royalty’s, waarbij NFT-makers in één week ongeveer $75,7 (€69,5) miljoen aan royalty’s wisten binnen te halen.

Volgens de gegevens van Nansen heeft BAYC-maker Yuga Labs in totaal $165,5 (€151,9) miljoen aan royalty’s verdiend in zijn portfolio van NFT-collecties.

RTFKT zou op zijn beurt in totaal ongeveer $79,9 (€73,4) miljoen aan royalty’s verdiend met zijn collecties, waaronder CloneX. Azuki heeft ongeveer $58,2 (€53,4) miljoen binnengehaald met zijn zuki-, Beanz-, Elemental Beansa- en Elementals-collecties.

Proof, de studio achter Moonbirds, behaalde op zijn beurt $35 (circa €32,1) miljoen aan inkomsten via deze royalty’s, terwijl Doodles ongeveer $27,4 (€25,2) miljoen verdiende met zijn Doodles-, Space Doodles-, Genesis Box- en Dooplicato-collecties.

De omzet van Pudgy Penguins bedraagt als laatste $8,3 (€7,6) miljoen voor de drops van Pudgy Penguins, Lil Pudgys en Pudgy Rods.

Belang van NFT-royalty’s als indicator

Nansen benadrukt het belang van NFT-royalty’s als een indicator van de financiële basis van een studio voor voortdurende ontwikkeling, gezien hun belangrijke rol bij het genereren van inkomsten.

Eén van de bekendste en populairste NFT-marktplaats ‘OpenSea’ was tot 2023 primair verantwoordelijk voor de verdeling van royaltybetalingen aan de diverse NFT-projecten. Het rapport merkt op dat deze trend veranderde toen rivaliserende marktplaats Blur een beleid implementeerde dat een minimum van 0,5% royalty’s vereiste, tenzij projecten zich afmeldden of juist volledige percentages probeerde af te dwingen.

OpenSea gaf kopers een keuze om royalty’s te betalen, tenzij projecten zich hadden teruggetrokken of hun specifieke percentage hadden opgelegd. Hierover werd het volgende gemeld:

Momenteel staan OpenSea en Blur op gelijke voet met elkaar als het gaat om de royalty’s die via hun respectievelijke marktplaatsen worden betaald, met meer royalty’s die op Blur worden betaald wanneer het handelsvolume stijgt.

Tevens blijkt uit de gegevens van Nansen dat de top 10 NFT-collecties meer dan $345 (€316,7) miljoen aan royalty’s hebben verdiend. De $150 (€137,7) miljoen aan royalty’s die Yuga Labs verdiend heeft, maakt 44% uit van de top 10.

Als slot is het interessant dat slechts 20 NFT-projecten tot nu toe in zijn totaliteit $10 (€9,2) miljoen of meer aan royalty’s hebben verdiend.

NFT nieuws

Herstructurering bij Yuga Labs na moeilijke periode
Magic Eden overtreft marktleider Blur in NFT-handelsvolume
Yuga Labs draagt games over en focusseert zich op kernactiviteiten
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?