Europa, ECB
Regulatie

EU verbiedt alle Russische crypto transacties

In een verklaring op donderdag hebben toezichthouders in de Europese Unie alle crypto wallets, rekeningen en bewaardiensten uit Rusland verboden.

Volledig verbod

In een op 6 oktober vrijgegeven verklaring heeft de Europese Unie een nieuwe reeks sancties tegen Rusland ingevoerd vanwege het langdurige en recentelijk geëscaleerde conflict in Oekraïne. De nieuwe sancties omvatten een volledig verbod op grensoverschrijdende crypto-betalingen tussen Russen en de EU. Deze verklaring omvat het verbod op “alle crypto-asset wallets, rekeningen of bewaardiensten. Het maakt niet uit hoe graat het bedrag is.”

De nieuwe sancties werden ingesteld als reactie op de illegale annexatie van Oekraïens grondgebied door Rusland als gevolg van wat de EU een ‘schijnreferendum’ noemt. De mobilisatie van troepen en dreigingen met nucleaire escalatie zijn ook redenen voor de extra sancties.

De vorige sancties beperkten cryptobetalingen van Russische naar EU-portemonnees tot 10.000 euro (ongeveer 9.900 dollar).

Dit nieuwe totale verbod op grensoverschrijdende cryptobetalingen tussen de regio’s sluit echter aan bij de wens van de EU om “het militaire en industriële complex van het Kremlin verder te beroven van belangrijke componenten en technologieën.”

Het komt kort na de goedkeuring door Russische ambtenaren van het gebruik van crypto voor grensoverschrijdende betalingen. In het beleid, dat dergelijke transacties goedkeurde, beschreven de wetgevers manieren om cryptocurrency te verwerven en het gebruik ervan.

Extra blokkades vanuit Amerika

Het besluit kwam overeen met het akkoord van de Centrale Bank van Rusland om crypto voor grensoverschrijdende betalingen een paar weken eerder op 5 september te legaliseren.

In zijn betrekkingen met China wil Rusland een digitale munt van de centrale bank gebruiken voor de afwikkeling van transacties. De munt bevindt zich momenteel in een proeffase. Eerder nam het land in 2020 een wet aan die betalingen via digitale activa verbood.

Na de laatste aanscherping van de sancties door de EU kreeg Rusland echter te maken met extra blokkades door de Verenigde Staten. Op 15 september voegde het Amerikaanse ministerie van Financiën 22 Russische personen en twee in het land gevestigde entiteiten toe aan zijn eigen lijst van sancties als gevolg van neonazistische paramilitaire activiteiten.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?