Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

EU: Sancties tegen Rusland en Wit-Rusland bevatten nu ook crypto’s

De Europese Commissie heeft verduidelijkt dat ook cryptocurrencies zullen vallen onder aanvullende sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. De uitbreiding van de sancties volgt op de aankondiging van de commissie in februari dat ze verschillende Russische banken uit het SWIFT-netwerk voor grensoverschrijdende betalingen zou verwijderen.


Aanvullende sancties om omzeiling te voorkomen

In een verklaring die gisteren werd gegeven zei de Europese Commissie dat de lidstaten waren overeengekomen de regelgeving te wijzigen. Dit had als doel nog beter te waarborgen dat Russische sancties niet kunnen worden omzeild, ook niet via Wit-Rusland. De commissie zei dat crypto-activa onder de reikwijdte van overdraagbare effecten vallen. Het voegde eraan toe dat leningen en kredieten die met behulp van crypto worden verstrekt, niet zijn toegestaan ​​als onderdeel van deze beperkende financiële maatregelen.

De uitbreiding van de sancties volgt op de commissie die in februari aankondigde dat ze verschillende Russische banken uit het SWIFT-netwerk voor grensoverschrijdende betalingen zou verwijderen. Deze maatregelen specificeerden toen echter niet hoe met crypto omgegaan moest worden. De Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement bereidt zich ook voor om op 14 maart te stemmen over een regelgevend kader voor cryptocurrencies in de EU.


Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Economische oorlogsvoering

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben laten doorschemeren dat ze zouden kijken naar Rusland die mogelijk digitale valuta gebruikt om sancties te omzeilen. Sommigen hebben de sancties beschreven als ‘economische oorlogvoering’. Op woensdag ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel dat overheidsinstanties zal verplichten om het beleid inzake een nationaal kader voor crypto te coördineren en te consolideren. Ook wordt de mogelijke uitrol van een digitale valuta van de centrale bank onderzocht. Het bevel vermeldde de risico’s van het omzeilen van sancties tot drie keer toe.

Naast maatregelen van wetgevers, hebben particuliere bedrijven aangekondigd dat ze zullen afbouwen in Rusland en Wit-Rusland of de activiteiten in beide landen volledig zullen stopzetten als reactie op de situatie met Oekraïne. Dit gaat bijvoorbeeld om fastfoodketen McDonald’s en grote creditcardmaatschappijen, waaronder Visa en Mastercard. Crypto exchange Binance zei dinsdag ook dat het vanwege het besluit van de bedrijven geen betalingen meer zou kunnen accepteren van de twee grootste creditcards die in Rusland zijn uitgegeven.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten