advocaat, recht
Regulatie

EU stelt nieuwe regels in om aan dollar gekoppelde stablecoins te beperken

Vanaf 2024 zullen er nieuwe regels gelden in de Europese Unie om crypto-activa beter te kunnen reguleren. Hierdoor zal het marktaandeel vanaf dat jaar van niet-euro-gekoppelde stablecoins inperken.

Beperking voor niet-euro stablecoins

Afgelopen woensdag hebben de ambassadeurs van 27 EU-staten de goedkeuring gegeven over een nieuwe deal in de ‘Crypto Assets Regulation’-wet die eraan zit te komen. Om wet te worden, moet het parlement stemmen over de regels, iets wat naar verwachting in december van dit jaar of begin van aankomend zal gebeuren.

In de deal staat onder andere dat stablecoins die niet aan de euro gekoppeld zijn beperkt zullen zijn tot transacties van €1 miljoen en een transactiewaarde van €200 miljoen wanneer ze op de markt in de eurozone geplaatst worden.

Dit zou er op neer komen dat de wereldwijd 3 grootste stablecoins (Binance USD, Tether en USD Coin) samen ongeveer 75% van de handelsvolumes vertegenwoordigen. Dit zou de nieuwe regels en limieten van de EU overschrijden.

Meer euro-stablecoins

Verwacht wordt dat dit het concurrentievermogen van dergelijke stablecoins in de EU aanzienlijk kan verminderen. Stablecoins zijn een type cryptocurrency die ontworpen is om een constante waarde vast te houden, zoals die van de euro of de dollar.

De nieuwe ontwikkelingen zouden er op hun beurt voor kunnen zorgen dat er meer stablecoins op de crypto-markt worden gezet die gekoppeld zijn aan de euro. Dit is een ontwikkeling die op zich zelf goed is, gezien het feit dat de meeste stablecoins momenteel gekoppeld worden aan de Amerikaanse dollar.

De stablecoin Tether is zelfs zo groot dat het de op 2 na grootste cryptocurrency ter wereld is. De stablecoin heeft dan ook een marktkapitalisatie van $68 miljard. De euro-versie van dezelfde stablecoin heeft in vergelijking slechts $202 miljoen aan marktkapitalisatie. Dit geeft als slot het grote verschil tussen beide versies aan.

Regulatie nieuws

Coinbase juridisch hoofd verdedigt Tornado Cash in Amerikaanse rechtszaak
Snowden waarschuwt: NSA kan het internet volledig overnemen!
Crypto zal cruciale rol spelen in de Amerikaanse verkiezingen
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving