Decentralized-Finance-DeFi
NFT

Europese DeFi-startups zagen 120% meer durfkapitaalinvesteringen in 2022

Ondanks de aanhoudende tumultueuze marktomstandigheden bereikten durfkapitaalinvesteringen in Europese crypto-startups een recordhoogte van $5,7 miljard in 2022.

Record aan investeringen

2022 was een turbulent jaar voor de crypto-ruimte. Afgelopen jaar was er sprake van een aanhoudende bearmarkt en spraakmakende ineenstortingen van enkele van de meest prominente spelers in de branche, zoals Terra en FTX. Ondanks de tegenslagen bleven durfkapitaalinvesteerders steun betuigen aan crypto-startups.

Volgens een nieuwe studie die uitgebracht is door de Europese investeringsmaatschappij RockawayX, bereikten durfkapitaalinvesteringen in crypto-startups in Europa in 2022 hun hoogste punt ooit, met een investering van circa $5,7 miljard.

Europese gedecentraliseerde financiële startups bereikten $1,2 miljard in 2022. Dit is een stijging van 120% ten opzichte van de investeringen van $534 miljoen vorig jaar.

Viktor Fischer, de CEO van RockawayX, wees erop dat de cryptomarkt cyclisch is. Tijdens de winter van 2018 merkte hij het volgende op:

De totale marktkapitalisatie voor digitale activa viel met 80%, maar de financieringsactiviteit voor startups bleef stabiel. Investeringen die werden gedaan toen de prijzen van digitale activa onder druk stonden, kwamen tot uiting in technologie en gebruikstractie naast prijsherstel op de ‘bullmarkt’.

Europa is ook de thuisbasis van het hoogste aantal crypto-startups (3.977), volgens de locatie van het hoofdkantoor. Het loopt echter achter op de Verenigde Staten wat betreft het aantal startups met meer dan één miljoen dollar aan financiering en bedrijven met een waarde van meer dan $1 miljard. Dit worden ook wel eenhoorns genoemd.

Cumulatief aantal crypto-startups per hoofdkantoorlocatie. Bron: RockawayX

Wereldwijde topinvesteerders in Europese startups zijn onder andere Animoca Brands, Coinbase, Blockchain Capital en de Digital Currency Group.

Groeiende bekendheid in Europa

In Europa vormden investeringen in startups die financiële diensten verlenen meer dan de helft (52%) van alle investeringen, waarbij infrastructuur en Web3 respectievelijk 32% en 16% uitmaken.

In vergelijking met 2021 daalden de investeringen in op financiële dienstverlening gebaseerde startups echter met 19% en de infrastructuur met 24%.

De groeiende bekendheid van Europa als cryptovriendelijke regio komt doordat wetgevers in de Europese Unie de langverwachte Markets in Crypto-Assets (MiCA)-regelgeving afronden.

De regelgeving is twee keer uitgesteld door de EU vanwege vertaalproblemen. Wetten die in de EU zijn aangenomen, moeten worden vertaald in alle 24 officiële talen van de lidstaten. Als slot staat er momenteel een eindstemming over de MiCA-regels gepland voor april 2023. Het is echter mogelijk dat deze stemming nog verplaatst wordt naar een latere datum.

Crypto VC-investeringen per sector in Europa (2022). Bron: RockawayX

NFT nieuws

Zuid-Koreaanse financiële waakhond introduceert nieuwe NFT-richtlijnen
Drie Britten aangeklaagd voor NFT-fraude in de Verenigde Staten
Bitcoin NFT’s bereiken nieuwe mijlpaal
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken